Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 17 augusti 2014

Fete Locale - Dom är bra på fester i franska små byar

Det är ingen stor by - Villeneuve-les-Beziers. Totalt ca 3.000 innevånare. Men festa kan dom!

Om vi inte räknar mindre arrangemang som skörd- och blomsterfester. Detta är programmet för 2014: Trevlig by i Languedoc.
  • Juli 4-6: "Feria". Det var flamencofestival och "Toro Piscine" vilket är en ganska snäll utmaning för ungdomar m fl att springa genom en inhägnad med en eller flera tjurar (med kapade horn). Det verkar gå ut på att försöka få tjuren att hoppa in i en slags grund pool mitt i arenan. Det är ungtjurar och dom blir stressade såklart men i övrigt så är det inget djurplågeri. Det är fest i tre dagar med mat, dryck och uppträdande. Vi var med förra året.

  • Juli 14: Fete Nationale" - Nationaldagen, naturligtvis fest, musikuppträdande, mm på torget med tal av borgmästaren och fyrverkeri som avslutning. 
  • Juli 19-20: "Fete Latino" Två stora band per kväll som spelar latinamerikansk musik och givetvis fest på torget. Mäktigt antagligen och fullt ös med dans.
  • Augusti 1-4: "Fete locale". Under denna lokala fest var vi på plats i år. Jag passade på att hälsa och presentera oss för både borgmästaren och den lokala polismästaren. Det bjöds på vin och musslor som inledning på de fyra dagarna. Den lokala rugbyklubben stod för servering av mat och dryck. Det fanns också tillresta anordningar för radiobilar, "spelhall" mm.Mest imponerande var musiken och fyrverkerierna.
Under de fyra dagarna spelade riktigt stora orkestrar på scenen på torget i byn. Det var riktigt bra musik och arrangemang. De olika orkestrarna var upp till 18 man starka med tekniker, ljusskötare, mm. 

Jag skulle säga att åtminstone två av de tre orkestrarna höll motsvarande högsta klass som vi kan se och höra i Sverige. Riktigt bra musik och scenshow. Den andra kvällen uppträdde ett populärt band i regionen - "Bernard Becker". Den tredje och fjärde kvällen uppträdde ett band som heter "Orchestre Trait d'Union Perier". Lite rockigare och högre tempo. Riktigt bra.

Ett videoklipp på dessa från förra årets Fete i Villeneuve-les-Beziers.


Ja så här fortsatte festen i fyra dagar. Trevligt mest hela tiden. Ett bra tillfälle för oss som är nya i byn att visa upp oss. Vi minglade inte så väldigt mycket (bortsett från borgmästaren och polischefen alltså).


De fyra festdagarna avslutades med ett jättefyrverkeri på Canal Midi alldeles utanför vårt hus. Hela stan var där och ett mäktigt fyrverkeri - väl i klass med våra riktigt stora officiella nyårsfyrverkerier i hemma i SverigeMen året är inte slut det fortsätter med fester. Nästa fest började faktiskt redan helgen efter den stor "Fete locale".

Det kommer flera fester 2014:
  • Augusti 9-10: Dags för "Festival Country"
  • Augusti 22-24: "Festival Jazz".
  • September 6: Jag tror att denna fest tillägnas deltagarna i en stor "Biker-sammankomst" i Languedoc olika dagar reser runt i flera byar som arrangerar fest för deltagarna. Totalt handlar det om 20-30.000 motorcyklister men man får hoppas att inte alla dom kommer samtidigt till vår lilla "Village". Men i just Villeneuve-les-Beziers så kommer man tydligen att ha en tatueringstävling. Vackraste och häftigaste vinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: