Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 25 augusti 2014

På bezoek i Beziers

På besök i Beziers

Denna sommar har vi utsträckt våra utflykter på micronivå. Vi bor ju nära den stora staden Beziers men har inte riktigt varit där så mycket tidigare. Med våra cyklar på plats och "Centre ville de Beziers" på praktiskt avstånd så blir det hela mycket enklare. (Att köra bil i centrala Beziers har inte lockat så mycket.)
Här är lite bilder från Beziers som har mycket att bjuda på:

Centrala Beziers

Här finns trevliga butiksgator.
I stadshuset finns en hyllning till stadens söner som avlidit under de stora krigen liksom ledaren för motståndsrörelsen under andra världskriget - Jean Molin som dog efter tortyr i nazisternas fångenskap år 1943. Se tidigare inlägg.Här finns en underbart vacker aveny med dubbla rader av träd. 

Avenyn börjar vid Beziers stadsteater. 
 
 
Som gjord för dom regelbundna marknadsdagarna ....
I andra änden finns den vackra stadsparken.  som går ända ner till Centralsstationen.På vägen till stadsparken passerar man statyn av Jean-Paul Riquet - liksom Jean Moulin en av stadens stoltheter. (Död 1 okt 1680).
Det var Riquet som fick uppdrag av Ludvig den XIV som mycket ung ingenjör att leda arbetet med att bygga kanalförbindelsen mellan Atlanten och Medelhavet. Ursprungligen kallad Canal Royal de Languedoc, numera Canal du Midi. 

Den vackra stadsparken

Denna vackra plats kallas Plateau des Poets. Här finns flera olika statyer och monument Det mäktigaste är detta - Fontaine du Titans. Det  verkar vara guden Atlas som håller världen på sina axlar. Om nån har bättre information får ni gärna fylla på.


 Vackra träd och gröna ytor
 Liksom bassänger och små dammar.
Längst ned i parken finns "Monument aux morts" som hyllar de stora segrarna i 1:a och 2:a världskriget. Statyn invigdes 1925. Den har senare fått inskriptionstillägg efter 1945.


Slutligen - parken avslutas med en imponerande portal.
Och längst nedanför parken ligger Centralstationen. Också den ganska vacker.

2 kommentarer:

 1. Vi stannade och lunchade i Beziers för några år sedan på väg till Montpellier. Såg inte så mycket av staden då, men värt ett nytt besök efter att ha läst din krönika.

  SvaraRadera
 2. Beziers ser inte så inbjudande ut - särskilt inte om man skall transportera sig med bil. Men det går ju bussar om man inte har cykelavstånd.
  Det ser ut att vara en lite sliten miljö, men i centrum är det vackert som sagt.
  Det kommer ytterligare ett inlägg om Beziers så snart jag hinner - bl a om en vacker akvedukt som leder Canal Midi över floden Orb strax söder om " Les neuf ecluses de Fonserannes Beziers".
  Kul att du tittar in. /SP

  SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: