Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

fredag 5 september 2014

Akvedukten i Beziers över floden Orb

Våra utflykter på cykel till Beziers

Det är ganska nära cykelvägen mellan Villeneuve-les-Beziers in till den stora staden Beziers, bara ca 5-6 km utefter Canal du Midi. Trevlig by i Languedoc.

På vägen passerar man några mindre slussar innan man kommer till utkanten av Beziers. Där stöter man på en av stadens större tillverkningsindustrier - Cameron SAS. Det franska dotterbolaget ingår i en stor amerikansk koncern med huvudkontor i Houston, Texas. I Beziers tillverkar man bl a industriventiler till olje- och gasindustrin. Verksamheten i Beziers, sysselsätter omkring 700 personer och företaget är en av de viktigaste industrierna i regionen Languedoc-Roussillon.  Rejäl ventil ....
Fabriken som förefaller ha en lång historia på platsen ligger strategiskt placerad utefter kanalen och det verkar uppenbart att man använt vattenvägen för försörjning av råvaror mm.

När man cyklar vidare utefter kanalen kommer man så småningom till en riktigt hög sluss som lyfter kanaltrafiken upp i nivå som gör det möjligt att gå över floden Orb via en akvedukt.

Akvedukten från landsidan
Akvedukt över floden Orb (Canal midi)
Från akvedukten mot floden Orb
Floden Orb från akvedukten

Les neuf écluses de Fonserannes

Nästa anhalt för kanalresenärerna är dom nio slussarna nordväst om Beziers - Les neuf écluses de Fonserannes, En imponerande anläggning som på en sträcka av ca 300 meter lyfter trafiken drygt 21 meter, 

Les neuf écluses de Fonserannes
Les neuf écluses de Fonserannes
Les neuf écluses de Fonserannes

Les neuf écluses de Fonserannes

Konster att slussa

Det är alltid ett stort antal turister och åskådare som följer slussningen uppför kanalen. Det är ett skådespel och spännande att se hur dom olika besättningarna hanterar svårigheterna. Ofta är det hyrbåtar där besättningen / turisterna mönstrat på i Agde och har fått endast nån halvtimmes instruktion innan dom startar sin kanalfärd. Innan Beziers har dom bara passerat ett fåtal slussar. Inte så konstigt om det ibland händer incidenter. Se filmen nedan.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: