Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 17 september 2014

Ett lokalt vin - Carthagène

Ett ganska okänt vin från Languedoc

En bekant till oss i Villeneuve-les-Beziers tillverkar varje år ett eget vin som han kallar Carthagène


Jag googlade på det och kom fram till att det är en specialitet i Languedoc. Det är ett sött vin som görs genom att blanda druvsaften från den nypressade skörden med med konjak eller liknande sprit. Eftersom ingen jäsningsprocess startar, så behålls all sötma i druvsaften och Cartagène blir ganska sött - mer åt likörhållet. Förhållandet sägs vara ca 80% druvsaft och 20% konjak - antagligen med lokala variationer. Vinet måste hålla minst 16% alkoholhalt för att inte jäsningsprocessen skall starta.

Det är en gammal vinframställningsmetod som går tillbaka ända till tiden för Hannibal. Dess namn påminner huvudstaden i det dåvarande feniciska riket - Karthago. Idag i Tunisien. 

Carthagène är ett vin som vinodlaren ofta gör för sitt eget privata bruk. Han fyllde nån tunna eller fat med dom druvor han hade med druvsaft och tillsatte sprit. Som jag förstått handlar det oftast om röda druvor - grenache, carignan, etc - som får ligga några månader för att senare drickas av familjen. Detta är alltså ingen stor försäljningsvara men finns antagligen att köpa om man frågar sin lokala vinodlare. Pröva!

Man dricker det väl kylt som en aperitif eller till blåmögelost, gåslever eller choklad. Vi ser fram mot din Cartagène 2014 Hans!
 Trevlig by i Languedoc.

2 kommentarer:

  1. Mums, det är ett jättetrevligt vin, om man gillar det litet söta. Passar sååå bra till blåmögelost och till ankleverpaté - precis som du säger. En öppnad flaska av detta håller ju ett tag, så man kan förgylla en regnig höst med ett glas då och då. Önskar vi hade haft en sådan flaska nu, här har det regnat och åskat i fyra dagar. Tack och lov att vi bor högst upp i byn och att byn ligger högt, på låglandet är det stora översvämningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du träffat på det. Jag provade det för första gången detta år. Alltid spännande med nya upplevelser. /SP

      Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: