Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 30 december 2015

Vin och andra drycker till maten på Nyår och andra tillfällen

VILKET VIN TILL MATEN? 

Här är en ganska komplett lista på val av vin till olika maträtter. Råmaterialet till detta inlägg har jag hämtat från Norra Skogsägarnas tidning (av alla ställen) - som säkert hämtat det från nån annan etc .... 
Så om ni inte är nöjda med vinvalet, vänd er till Norra Skogsmagasinet!


APERITIF 

  • Syftet med aperitifen är att den skall vara aptitretande och pigga upp livsandarna.
  • En utsökt aperitif är givetvis champagne av torr typ, även övriga torra mousserande viner passar utmärkt. Ett lätt vitt vin passar också bra som aperitif som t ex Riesling eller Sylvaner, Chablis eller Muscadet.   

FÖRRÄTTER 

  • Avokado fylld med räkor, krabba etc: Torra till halvtorra vita viner från Tyskland eller vit Bordeaux, Californisk Chardonnay eller Sauvignon.   
  • Blinis med rom eller kaviar: Champagne, Alsace, Riesling eller Sancerre, alternativt isad vodka. 
  • Bouillabaisse: Mycket torrt vin Muscadet, Alsace, Sylvaner, vit Bourdeaux Puilly Fumé.
  • Consommé: Sherry av torr typ, torr Madeira, Montilla.
  • Croque Monsieur: Fruktigt ungt rödvin t ex Beaujolais, Barbera.
  • Gazpachosoppa: Manzanilla eller Montilla Dry.
  • Gåslever: Sauternes, Portvin, torr Champagne eller Gewürztraminer. 
  • Hors d'oeuvres, aptitretare: Fruktigt, friskt vitt vin, Sancerre, Muscadet eller Alsace. Även lätt röd Bordeaux, Rhône.
  • Kallt blandat kött: Torrt vitt vin t ex Chablis, Graves, Muscadet, Daô. 
  • Kaviar, löjrom eller sikrom: Torr Champagne eller isad vodka.
  • Kronärtskockor : Helst kolsyrat vatten men rött eller rosévin kan också gå an.   
  • Kronärtskockor med hollandaise: Ett torrt eller halvtorrt vitt vin med fyllig kropp t ex Macon Blanc, Pfalzviner.   
  • Lax, färskrökt: En torr fino-sherry, Manzanilla, Alsace, Gewürztraminer, Chablis.
  • Lökpajer: Fruktigt torrt vitt vin t ex Champagne, Alsace Riesling, Macon.
  • Makrill, färskrökt: Vitt relativt fylligt vin t ex Gewürztraminer, Tokay d´Alsace eller Chablis Premier Cru.  
  • Melon: Sött vin typ Sauternes eller Tokayer, Madeira, Oloroso sherry.   
  • Minestrone: Lätt rödvin gärna italienskt.
  • Musslor: Torra eller halvtorra vita viner t ex Bordeaux eller Rhône. Entusiaster köper en Picpoul de Pinet från Languecoc.
  • Omeletter: Vin väljs efter typ av fyllning.
  • Ostfondue: Torrt vitt vin.
  • Pajer: Vin väljs efter typ av fyllning.   
  • Pastarätter: Rött eller vitt vin väljs beroende på sås och tillbehör, t ex fisksås (med musslor och dylikt) Verdicchio eller Soave. Köttsås: Chianti, Beaujolais eller Côtes-du-Rhône. Tomatsås:  Barbera. Sås med grädde: Orvieto eller Frascativin.
  • Paté av fisk: Torrt vin t ex Chablis, Macon Blanc, Graves.
  • Paté av kött: Medelfylliga  röda viner t ex Graves, Beaujolais, Rioja.
  • Paté av vilt: Röd Bordeaux, röd Bourgogne.
  • Quiche Lorraine mm: Torrt vitt vin Alsace, Grave, Sauvignon eller ungt rött beroende på ingredienserna. 
  • Ratatouille: Kraftigt ungt rött, t ex Chianti, Zinfandel, Egri Bikavér, ung röd Bordeaux, ung Rioja eller torr sherry.
  • Regnbågsforell rökt: Sancerre, Pouilly Fumé eller Verdicchio.
  • Råkost: Lätt rött vin eller rosé t ex Beaujolais, Chianti, Zinfandel. 
  • Räkor: Torrt vitt vin av vardagstyp t ex Soave, Misket Karlovo.
  • Salade Nicoise: Torrt vitt vin t ex spanskt, Daô eller Rhône.
  • Salami: Rött eller rosé med kraftig smak t ex Barbera, Beaujolais, ung Bordeaux. 
  • Sallad som första rätt: Ett torrt och aptitretande vitt vin. Efter en huvudrätt inget vin. Obs! vinäger i rätten fördärvar smaken på vinet. Aldrig vinäger tillsammans med vin.
  • Sillinläggningar: Akvavit eller okryddat brännvin, Öl.
  • Skaldjurssoppor: Torrt vitt vin t ex Verdicchio, vit Bordeaux eller torr Sherry. 
  • Skinka med melon: Fylligt torrt eller halvtorrt vitt vin t ex Orvieto, Frascati, Graves eller Badenvin.
  • Sniglar: I första hand vitt torrt kraftigt vin t ex Bourgogne, Côtes-du-Rhône men även rött från samma distrikt kan fungera. 
  • Sparris: Vit Bourgogne eller vit Côtes-du-Rhône.
  • Fisksufflé: Torrt vitt vin t ex Bourgogne, Bordeaux, Alsace.
  • Ostsufflé: Röd Bourgogne eller Bordeaux Cabernet Sauvignon etc.
  • Terrine: Som till paté eller ett likvärdigt rött t ex Beaune, Chalon, Beaujolais, St-Emilion, Zinfandel.
  • Äggrätter: Dessa rätter kan vara besvärliga, de kolliderar med de flesta viner.    

FISK OCH SKALDJUR  

  • Blåmusslor: Vita torra och friska viner med hög syra typ Loireviner, Muscadet, Picpoul de Pinet.
  • Fiskkroketter: Vitt torrt vin gärna Bourgogne. 
  • Forell: Vitt vin Rhen eller Mosel.
  • Hummer, kokt naturell: Vita torra viner Champagne eller Chablis eller Alsace Riesling. 
  • Hummer med sås eller majonnäs: Champagne, vit Bourgogne, Graves-viner, Rhen eller    Moselviner.   
  • Kolja: Torra vita viner med en viss fyllighet t ex Meursault eller vit Bordeaux.
  • Krabba, kokt och naturell: Halvtorra till torra viner Rhen eller Mosel, vit Bordeaux, vit Beaujolais.   
  • Krabbgratäng eller krabbstuvning: Halvtorra vita bordeauxer eller italienska samt Montilla Dry.   
  • Kokt lax: Högklassiga vita halvtorra eller torra viner typ vit Bourgogne, torr vit Bordeaux, Alsace samt Bendenvin t ex Kaiserstuhl-Tuniberg.
  • Lax, bräckt: Torra vita viner typ Chassagne-Montrachet, Chablis, vit Daô, Frascati.
  • Makrill: Kraftigt vitt vin med god syra, Loire, Vinho Verde, vit Rioja eller Orvieto.
  • Musslor, rökta: Montilla Dry eller torr sherry Palo Cortado.
  • Ostron naturelle: Champagne torr, Chablis eller Muscadet, Picpoul de Pinet, Porter.
  • Piggvar med smör och pepparrot: Röd Bordeaux eller en mogen röd Bordeaux. 
  • Pilgrimsmusslor i gräddsåser: Tyska viner, gärna halvtorra. Grillade eller stekta: kraftfulla viner som vit Bourgogne, Vit Côtes-du-Rhône eller Gewürtztraminer. 
  • Rocka med Beurre Noir: Vitt vin t ex Alsace eller ett friskt vin från Loire som Muscadet.
  • Räkor, kokta, naturella: Torra eller halvtorra vita viner typ Rhen eller Mosel, Prinz Ottonel samt Fino-sherry.  
  • Regnbåge, stekt: Torr vit Bordeaux eller enklare vit Bourgogne.
  • Sikfilé, stekt med sauce verte: Torr enkel vit Bourgogne samt halvtorrt Rhenvin.   
  • Sjötunga, rödspätta o dyl, grillad eller stekt: Torr vit Bordeaux eller vit Bourgogne av hög kvalitet.   
  • Sjötunga, kokt med sås: Vitt torrt vin med god syra tillsammans med syrligare såser.
  • Sjötunga Walewska: Högklassigt torrt vitt vin med lite syra. 
  • Skaldjursbuffé: Torrt vitt vin till kokta skaldjur. Till anrättningar med feta såser passar också halvtorra viner t ex Rhen eller Mosel.   
  • Torsk: Torra eller halvtorra vita t ex Bordeaux eller Chablis samt tyska Kabinettviner. Röd Bordeaux till färsk, kokt västerhavstorsk.   
  • Ål, rökt: Manzilla sherry, Macon Blanc, Gewürtztraminer.     

KÖTT OCH FÅGEL   

  • Anka: Bordeaux från Saint-Emilion eller Bourgogne. 
  • Vildand: Röd Bourgogne, röd Côtes-du-Rhône, australiskt Shiraz eller ett kraftigt californiskt rödvin.   
  • Biff Stroganoff: Rött: t ex Barolo, Hermitage eller Zinfandel.
  • Cassoulet (gryträtter med grönsaker, bönor): Rött: t ex från sydfrankrike eller Rioja från Spanien.   
  • Chili con Carne: Ungt rödvin t ex Egri Bikavèr, Chianti eller rött spanskt vin.
  • Choucrote (Charkuterier med surkål): Alsace Riesling eller Alsace Sylvaner eller öl.
  • Coq au vin: Röd Bourgogne
  • Corned Beef - Pytt-i-panna: Röda italienska eller Côtes-du-Rhône.
  • Duva: Röd Bordeaux, Chianti Classico, Cabernet Sauvigone USA.
  • Gris, stekt: Såsen eller fyllningen ger ofta mer smak än köttet. Tillsammans med äppelmos eller salvia och lök krävs bara ett enkelt ungt rödvin. 
  • Gulasch: Kraftigt ungt rödvin t ex Egri Bikavèr, Zinfandel eller bulgariskt Cabernet.
  • Hamburgare: Röda, unga t ex Beaujolais, Chianti eller sydfranska viner.
  • Hare, sadel eller gryta: Mogen röd Bourgogne eller Bordeaux.
  • Inälvsmat: Rött vin från sydfrankrike eller Macon Rouge alternativt ett vitt vin med sötma t ex Liebfraumilch.   
  • Kalkon eller kyckling, stekt: Praktiskt taget vilket vin som helst inklusive de allra bästa torrt eller halvtorrt vitt och fina gamla röda.
  • Kalvbräss: Gärna torr vit Bordeaux eller Bourgogne.
  • Kalvstek: Mycket mogen röd Bordeaux eller högklassig Rioja.
  • Kanin: Ungt rött Beaujolais eller italienskt.
  • Kebab: Kraftiga röda viner typ Rhône. Egri Bikavèr eller fylligt nordafrikanskt rödvin.
  • Kinesisk mat: Te, öl eller torra till halvtorra vita viner t ex Macon eller Californisk Chablis.
  • Köttbullar: Röda t ex Macon, Beaujolais, Dao eller Zinfandel.
  • Köttpudding: Kraftigt och moget rött vin är lämpligast.
  • Lamm, stekt: Högklassig röd Bordeaux, eller motsvarande. 
  • Kotletter: Röd Bordeaux, något enklare kvalitet.
  • Lever: Rött Beaujolais, Rhône, Mèdoc, Merlot eller Zinfandel.
  • Moussaka: Rött eller rosé t ex Chianti, Roussillon eller Fleur de provence.
  • Njure: Rött vin Pomerol eller Saint-Emilion, Rhone, Barbaresco, Rioja, Californiskt eller australiskt Cabernet.
  • Oxkött i gryta: Kraftigt rött vin t ex Pomerol eller Saint-Emilion, Hermitage. 
  • Oxkött, kokt: Rött t ex enkel röd bordeaux, Côtes-du-Rhône village, australisk Shiraz.
  • Oxkött, stekt: Fint rött vin av alla slag.
  • Oxsvans: Fylligt rödvin t ex Bordeaux, Bourgogne, Barolo, Chianti Classico, Rioja Reserva eller californiskt.
  • Paella: Spanskt rött eller torrt vitt vin t ex Rioja eller Vinho Verde.
  • Rapphöns, ripa fasan: Röd Bordeaux Saint-Emilion eller röd Bourgogne.
  • Rådjur, hjort: Stora röda viner t ex Rhône , Bordeaux eller Bourgogne.
  • Skinka: Unga röda viner med frisk syra såsom italienska , portugisiska , spanska även lättare Bourgogne , Beaujolais eller Macon.   
  • Revbensspjäll: Samma viner som skinka.
  • Karré: Samma viner som skinka.
  • Kassler: Kraftigt Alsacevin eller ungt rödvin med frisk syra.
  • Skogsfågel: Ung fågel högklassiga röda viner eller fågel i gryta t ex californisk Cabernet, Saint-Emilion eller Gevrey-Chambertin. 
  • Stekt kött Tartare: Beaujolais eller italienskt rött
  • Oxfilé eller tournedos: Alla slags röda viner dock inga högklassiga till Bearnaisesås.
  • T-bone stek: Röda viner t ex Hermitage, Barolo eller Barossa Valley.
  • Biffstek: Sydfranskt vin Bandol , Chianti Classico , Rioja.
  • Pepparstek: Unga rödviner från Rhône eller östeuropeisk Carbernet.
  • Sukiyaki: Ungt, fruktigt rödvin t ex Beaujolais.
  • Surkål: Öl.
  • Tunga: Lätt rödvin t ex Valpolicella eller ett vitt ganska torrt.
  • Viltpaj; Rött vin.   
  • Wienerschnitzel: Lätt rödvin typ Beaujolais , italiensk eller spanskt.   

OST   

  • Smältost och hårdost Port Salut , Appenzeller , Emmenthaler , Greve , Herrgårdsost , Cheddar etc: Röda viner av alla slag.
  • Färskost, t ex Boursin , Cremeux, Vitlök: Rödviner av alla slag.
  • Grönmögelost, Roquefort, Bavaria Blue, Gorgonzola, Stilton mm: Vintage Port, övriga röda portviner eller andra söta starkviner t ex Körsbärsvin, söta vita lättviner typ Sauternes.
  • Kittostar: Röda viner av alla slag samt samma som till grönmögelostar.

DESSERTER 

Huvudregeln säger ” ju sötare kaka desto sötare vin ”.   
  • Choklad, bakverk, mousser, sufflèer: Inget vin 
  • Cremè brûlèe: Sauternes, Beerenauslese, Tokayer eller söt Madeira
  • Crêpes Suzette: Sött mousserande vin, Körsbärsvin eller Körsbärslikör.
  • Frukt, färsk: Söta vita lättviner eller söta starkviner Madeira eller Portvin.
  • Fruktinläggningar t ex aprikoser, päron etc: Söta Muscatviner eller vitt Portvin.
  • Fruktsallad: Muscatvin eller Portvin. 
  • Frukttårta: Sauternes, Monbazillac eller sött starkvin.
  • Glass: Se Sorbet
  • Glass au four: Sött mousserande vin eller vitt Portvin. 
  • Jordgubbar med grädde: Sauternes, Tokayer, Monbazillac eller vitt Portvin.
  • Kakor: Madeira, Malvoisie, Oloroso eller green Sherry.
  • Maränger, marängtårta: Sött mousserande eller söta starkviner.
  • Nötter: Oloroso eller Creme Sherry, Madeira, Malvoisie eller Tawny Portvin.    
  • Persikor, vita eller nektariner: Rödvin, t ex Côtes-du-Rhône
  • Plumpudding: Sött mousserande 
  • Smultron: Samma som jordgubbar. Går även att marinera i lätt rödvin och drick samma vin därtill. (ingen grädde.)   
  • Sorbet och glass: Sauternes, Tokayer, Monbazillac, söta starkviner som Sherry, Madeira eller Portvin beroende på sorbetens eller glassens sötma.
  • Söta suffléer: Sauternes, Tokayer, tyskt sött vin eller vitt Portvin.
  • Zabaione: Marsala.
  • Äppelpaj, Apfelstrudel: Sött tyskt, ungerskt eller franskt vitt svagvin.
  • Äpplen: Vintage Port eller annat sött starkvin.
Röda viners serveringstemperatur behöver inte överstiga 19°, ju yngre och fruktigare rödvin desto lägre serveringstemperatur,
Vita viner, cirka 8-10°
Beaujolais t ex cirka 13°. 
Roséviner cirka 8-10°, 
Portviner röda cirka 15°, vita cirka 10-12°, Vintage cirka 18°. 
Madeira och Sherry serveras ved högst 14° som apéritif eller tillsammans med kalla desserter såsom glass, sorbét etc. I övrigt ca 16° som dessertvin. 

8 kommentarer:

  1. Cremant de Limoux istället för Champagne är ännu ett tips. gott Nytt År!

    SvaraRadera
  2. Javisst eller varför inte Blanquette de Limoux. Det ska jag dricka i kväll på nyårsafton. Gott Nytt 2016!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar det med men jag föredrar Cremant framför Blanquette.

      Radera
    2. Funkar det med men jag föredrar Cremant framför Blanquette.

      Radera
  3. vilken bra information! Den måsta jag spara :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst var den bra. Använde den på nyår. Alsace Riesling till löjrom på blinier. Kom gärna med friska förslag på vin till olika maträtter så lägger jag till detta. God Fortsättning på 2016

      Radera
  4. Får nästan lov att spara denna fantastiska lista. Man får ändra lite, lite. Kanske. Till anka, åtminstone den confiterade, vill jag ha vin från Cahors.
    God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig. Jag plankade den rätt upp och ned men tänkte samma sak. Som en uppslagsbok fungerar den jättebra ändå och om du och andra hjälper till så blir den ännu bättre. Jag tar gärna emot nya förslag och kommer att uppdatera!. God fortsättning.

      Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: