Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 25 september 2011

Kort höstsemester Alghero Sardinien

SUGNA PÅ SOL ......
Lite lätt solsugna efter sommarens regniga och kyliga frankrikesemester så letade vi efter en lämplig kortsemester nu i höst. Vi sökte bl a på Ryanair och lämpliga resmål. Alghero visste vi inte ens var det låg förrän vi sökte på Google. SARDINIEN! Dit hade vi tidigare talat om att åka till. Det passade perfekt för en höstsemester mot slutet av september! Såklart att det fanns en risk för sämre väder men den var vi beredda att ta (igen!). Nu hade vi bättre tur med vädret. Veckan innan hade det varit runt 30 grader varmt. Nu hade temeraturen sjunkit och låg mellan 25-28 grader tror vi. Termometrar är ingen överskottsvara i medelhavsländerna, dom är inte så väderfixerade som vi är uppe i den kalla nord. Nu är ju detta en blogg om franska sydkusten och andra stränder och därför är det roligt att skriva om stränder även på Sardinien.

På plats vid Medelhavet ......
Allt fungerade jättebra, resan ner tar knappt tre timmar och flygplatsen ligger bara nån mil från staden. Vi kunde därför vara på plats redan några timmar efter att ha slutat jobba för dagen. Fantastiskt - vi avslutade den första kvällen på en trevlig gatuservering i ca 25 graders värme och intog en lättare måltid med lämplig dryck. Resan kostade inte mycket med Ryanair så vi la pengarna på ett bra hotell som ligger nära både den lilla stadens centrala delar och badstränderna. Det är ett av dom trevligare och bästa hotellen vi bott på; HOTEL SAN GIUAN.

Hotel San Giuan, Alghero, Sardinien
  • Familjeägt mindre hotell med superb service
  • Ligger centralt och bra, nära till allt.
  • Utsikt från balkongen mot havet, hamnen
  • Nyrenoverat i modern design
  • Rent, snyggt och god ordning på allt
  • Trevlig personal 
  • Utmärkt frukostbuffé 
  • 24-timmars service


Bortsett från hotellet då, vad är bra med Algehero?

Om man som vi är här på kortsemester så är det idealiskt. Nära till bad och nära till ett rikt utbud av restauranger och en historiskt intressant äldre del av staden. Om man är road av att se grottor så finns turbåtar som kör fram och tillbaka¨på några timmar för att se Neptunius grottor. Sardinien har säkert massor att erbjuda utöver Algehero om man vill utforska ön närmare. Det finns gott om stränder och genom att hyra bil eller motorcykel så kommer man lätt fram till underbara stränder där man kan vara i stort sett ensam. I september så är det lågsäsong så att det är behagligt gott om plats på stränderna. Tror inte vi skulle rekommendera resmålet i augusti.

Bad och sånt ...

Badstränder i Alghero, Sardinien
På nära avstånd finns flera fantastiska stränder - se karta t h. Vi hade bara några dagar på oss och badade på de stränder som heter Lido och Maria Pia. Maria Pia är en av dom vackraste stränder vi sett. Man vandrar genom en pinjeskog och kommer fram till en alldeles vit och finkornig sand. Och smaragdgrönt vatten.


Några bilder därifrån

Maria Pia, Alghero, Sardinien

Vit sand och K:s fötter vid Maria Pia, Alghero 

Det italienska köket och kaffet.....
Vår efarenhet från denna vecka är att kaféerna och barerna är bättre än restaurangerna - relativt sett alltså. Maten är bra men inget att falla i trans för. Det finns Antipasti, Pizza, Pasta, Fisk och Kött. Priser var relativt sett också bra - som i Sverige. Servicen på restauranger tyckte vi var OK men inte mer. Helhetsintrycket blir en slätstruken 3:a. Godkänt! Bästa restaurangerna hittar man där italienarna själva äter. Vi gick på rekommendationer och åt på restauranger uppe på muren i gamla stan; Restaurang Macchiavelli och restaurang Mirador. Särskilt den första var mycket populär bland unga italienare och man fick vänta på ett bord - men det gjorde inte så mycket. Utsikten från muren är fantastisk och dom bjöd alla som väntade på mousserande vin.

Här åt vi bl a spagetti med hummer. Dyrt men gott. En annan intressant pastarätt; skaldjur, fisk och spagetti bakas ihop i folie - bara 13 Euro. Vi provade också en pizzeria vid Piazza Civica i gamla stan. Kan rekommenderas.

Piazza Civica, Algehero
Måste bara säga några ord om den italienska glassen - så god! Vi avslutade alla kvällar med en glass på vägen tillbaka till hotellet. Glassbarerna är öppna länge ..... Det finns bl a en glassbar på torget som är på bilden ovan.

Men barerna och kaféerna är bättre relativt sett än restaurangerna. Här finns smårätter som Panini med mozzarellaost och skinka, här finns Pizza-slices mm. Det finns goda viner och öl och det finns kaffe. Kaffe i alla varianter; Americano, Espresso, Macciato, Latte etc, etc. Många koppar kaffe blev det .......


Man lär genom att iaktta! Det är härligt att bara sitta still och följa folklivet på en italiensk bar. Att umgås på piazzans lokala café är en livsstil. Herrn i huset slår sig ner på förmiddagen, tar en drink och läser tidningen. Senare kommer hans fru och barn med shoppingkassar och har uppenbarligen varit och handlat. Dom samlas och dricker kaffe tillsammans och planerar nästa aktivitet.
Här sitter ett kompisgäng och några glada kamrater sluter upp, kindpussar (två stycken pussar, en på var kind mellan alla som känner varandra litegrann). Man gestikulerar och diskuterar - alla deltar.
Kort sagt - det händer nåt hela tiden. Jag sitter kvar så länge jag kan utan att skämmas. Hela tiden så träffas människor här - endera har dom stämt möte här eller också så träffas dom genom att man upptäcker varandra och slår sig ner på en ledig stol vid bordet. En fantastisk social mötesplats.
Livskvalitet på café i Algehero

Alkohol .......

Man kan med fördel dricka viner producerade på Sardinien - vi fastnade för ett rött vin som heter Perdera. Det var gott och prisvärt. Hade en ganska fyllig smak med lite terroir.
Sen dricker man ju Grappa här i Italien. varför förstår jag inte. Det kan knappast vara för smakens skull. Nån slags självplågeri kanske.
Man dricker en hel del Campari - det slinker ner lättare. Man serverar den ren med is och en apelsinskiva.Sen dricker man Limoncello! Det är en citronlikör som går att blanda med nästan allt - vitt vi, mousserande vin, soda mm.Måste bara avsluta med lite porr - solnedgångsporr.

Från balkongen Hotel San Giuan, Alghero, SardinienFantastiska solnedgångar -
obs ingen photoshop (ännu)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: