Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 17 oktober 2012

Chess på Göteborgsoperan

Bakgrunden till Chess
Bakgrunden är VM i schack på Island 1972, mellan amerikanen Bobby Fischer och världs-mästaren Boris Spasskij från Sovjetunionen. Med intensivt intresse följde världspressen alla vändor i den intellektuella kampen mellan stormakterna, mitt under Kalla kriget. Det excentriska geniet Fischer, den bäste och mest beryktade schackspelare världen skådat, segrade över schackeliten Sovjetunionen. 

Benny Andersson och Björn Ulvéus funderade i början på 80-talet på vad dom ville göra. ABBA behövde en time-out och dom letade uppslag för att skriva en musical. In genom dörren kliver Tim Rice och föreslår att dom i samarbete skulle skriva en musical på temat Schack eller Kung Salome. Eftersom båda två tyckte det verkade helt omöjligt att skriva om schack så gjorde dom just detta. Och resultatet blev ju ---- ganska ok.
 -   Jag tycker personligen att det finns bättre musicals men onekligen finns det många som är sämre också.

Uppsättningen i Göteborg är regisserad och koreograferad av Mira Bartov. Koreografin var mycket bra tycker jag - inspirerad av serietidningsvärlden. Göteborgsoperan har en fantastisk scen med stora möjligheter att överraska. 
-   Men varför måste det komma aktörer flygande in över scenen i alla möjliga föreställningar bara för att det är tekniskt möjligt?


Se gärna nedanstående exempel från föreställningen. 
-    Min behållning rent artistiskt var att se och höra Philip Jalmelid i        huvudrollen (samma roll som Tommy Körberg gjorde i den ursprungliga versionen när han spelade Anatolij, den ryske stormästaren). Även Evelyn Jones i rollen som den amerikanske mästarens flickvän var mycket bra. 


Men den stora behållningen var ändå Philip Jalmelid som fullständigt skåpar ut övriga med sin utstrålning och röstresurser.  Jag säger BRAVO!

Titta gärna på detta videoklippet med en recension från Västekot i Gôtteborrg.

http://www.svtplay.se/klipp/284952/recension-chess-pa-goteborgsoperan<iframe src='http://www.svtplay.se/klipp/284952?type=embed&external=true' width='480' height='270' frameborder='0' scrolling='no'></iframe>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: