Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 17 oktober 2012

Snacka snyggt med Elaine Eksvärd / Bergqvist


Igår lyssnade jag på några intressanta föredrag - ett var med Eleine Eksvärd/Bergqvist - retorikkonsult.

Hon har bildat ett företag som heter Snacka Snyggt AB  och är en ofta anlitad gäst i tv-soffan när det gäller att kommentera eller prata om retorik och framträdande. Idag torsdag skulle hon tillö TV4 för att kommmentera debatten mellen preseidentkandidaterna Obama och Romney (som hon skulle se på TV kl 03.00 i natt). 

Hon tränar alla som ska framträda och presentera något inför andra hur man kan forma sitt budskap så att det inte bara går ut – utan även in! Elaine är en flitigt anlitad föreläsare och författare till de tre böckerna: "Härskarteknik", "Du är din Generation" och "Snacka Snyggt – konsten att få folk att lyssna"!
Hon gjorde en bra dragning av det slitna ämnet "presentationsteknik" och paketerade det i nytt format. Hon gav många konkreta råd. Talade bl a om första intrycket och dom första viktiga tre minuterna (ibland kan man tycka att det bara är tre sekunder ...). Därför är bilden jag visar på henne här vald med omsorg- man kan välja sina kläder med omsorg. Just detta klädval ger henne en bra ingång till sitt framförande men det blir för långt att gå in på här. Jag vill bara säga att om möjlighet ges - ta tillfället och lyssna på Eleine!


Lars Danielsson
Ett annat föredrag var med f d statssekreterare Lars Danielsson. Han pratade på ämnet om att göra affärer i Fjärran Östern och berättade inlevelsefullt och kunnigt om situationen i bl a Kina och Korea. Det var väl i om krokarna han blev placerad - som konsul i Singapore - av Carl Bildt  efter debaklet efter tsunamikatastrofen. 

Alldeles bortsett från vad som egentligen hände och vad Lars Danielsson gjorde eller inte gjorde den kvällen när larmet om tsunamin i december 2004 så gav han ett mycket bra framförande. Det är inte första gången jag gör samma iakttagelse: (och den kommer nedan .....)

  • Genom inslag i media och kanske efter s k mediedrev så är det väldigt lätt att skaffa sig en uppfattning om personer man ser på TV i en pressad situation från journalister. Lars Danielsson framstod som en fullständig och komplett inkompetent idiot i TV när han blev pressad i KU och av media. Man ska aldrig gå i fällan. När vi talar om en person som är statssekreterare och rådgivare till landets stadsminister så är det aldrig   aldrig  aldrig  frågan om idioter. Stadsministern kan möjligen vara korkad men hans stadssekreterare är inte det. Lars Danielsson är helt klart mycket skärpt och kunnig. Han jobbar antagligen hårt, är säkert språkkunnig och dessutom en lysande talare på scen. Han kan fånga en publik genom sitt insiktsfulla budskap och han kan tala fängslande i 30 minuter eller mer helt utan manus. 
  • Jag har gjort samma iakttagelse när jag lyssnat på andra i samma situation. T ex Mona Sahlin som man kan uppfatta som lite lättsinnig och tunn när hon blir åtsatt i TV-rutan. Hon är en alldeles lysande och äkta talare som ger ett budskap som berör när hon framträder live i verkligheten.          
Alltså: Vi ska inte låta oss lura av det vi ser på TV. Det är som TV-skärmen - en platt bild utan dimensioner!.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: