Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

lördag 20 oktober 2012

Jean Moulin 1918-1943

 Jag håller just på att läsa den spännande historien om den "store sonen" från Beziers - Jean Moulin.
 
Läs mer på Wikipedia
Han växte upp i Beziers och hans pappa var lärare. I vuxen ålder gjorde han karriär inom den franska statsförvaltningen och lärde känna betydelsefulla personer som hjälpte honom i karriären. Han blev bl a Frankrikes på den tiden yngste "prefekt" som är en slags lokal administratör - kanske som ett slags mellanting mellan borgmästare och landshövding.

Han hade stor fallenhet för administration och kom att administrera den franska motståndsrörelsen - bl a på uppdrag av De Gaulle som hade en exilministär i London.

Han mördades av tyskarna efter att (troligen) blivit förrådd vid ett möte med ledningen för motstånds-rörelsen hos Doctor Frédéric Dugoujon i Lyon juli 1943. 
Huset där Moulin arresterades
 
Han kom att torteras av den ökände Klaus Barbie


Jean Moulin blev senare begravd i Pantheon i Paris vilket är en ära som bara ges till Frankrikes stora hjältar.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: