Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 6 oktober 2014

Att förflytta sig i Paris

I Paris går man till fots så mycket som möjligt för att uppleva stadens charm. 

Men har man som vi bara några dagar på sig gäller det att vara effektiv och man får använda dom transportmedel som finns.

Metro:

Tunnelbanan i Paris är faktiskt mycket enkel att att använda. Den verkar ha hög tillförlitlighet och det är lätt att hitta. Man behöver bara hålla reda på i vilken riktning man skall åka med aktuell linje. Biljettsystemet är enkelt - man köper styckebiljetter i automater eller dagskort. Vi fick dock lära oss den hårda vägen att dagskort är just det - inte dygnskort. Dvs köper du ett tredagarskort på eftermiddagen så räknas hela denna dag som första dagen och du har bara två dagar kvar. Man räknar alltså inte timmar på så sätt att kortet gäller fram till samma tidpunkt efter tre dagar eller 36 timmar.


Hyr-Cyklar:

  Ett helt nytt inslag för mig i Paris är den stora närvaron av hyrcyklar - "Velib". Dom används mycket frekvent och verkar ha blivit en succé.  Ingen använder cykelhjälm ......Priset är jättebilligt. För 1,70 Euro får man tillgång till cyklar en hel dag. Man betalar sen 1 Euro för första halvtimmen och 2 Euro för nästa halvtimma som man använder en cykel.

Taxi:

Taxi är billigt i Paris. Vi åkte taxi flera gånger och som ett exempel kan nämnas när vi åkte från "Les Grand Boulevards" till flygbussen vid Porte Maillot. Resan tog säkert 20 minuter. Pris: Ca 10 Euro eller drygt 90 kr!  

Buss

Bussar i Paris är lite svårare att få grepp på men är ett smidigt transportmedel när inte Metron passar. Man använder samma biljetter som på Metron och får en sighseeing på köpet.

Hyr-Bilar:

En elbil inom bilpoolen Autolib i Paris. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio.Det finns idag ett hyrbilssystem för elbilar på ungefär samma sätt som för cyklar. Vi provade inte detta men vi såg ett antal parkerade elbilar som stod vid sina laddstationer färdiga att tas i bruk. Världens största elbilspool finns tydligen i Paris och man är en föregångare på området.Parkering i Paris:

På tal om bilar - vad sägs om följande parkering som vi såg på en gata nära Montmatre? 


2 kommentarer:

 1. Vi gör Paris i mars - det var länge sedan sist - och håller med. Till fots för att se och uppleva. Och håller med, Metron är lätt att förstå bara man håller reda på riktningen.
  Franska parkeringar är underbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha det så trevligt i mars och håll uppsikt i bloggen - det kommer nåt eller några lite "udda tips" på Paris-aktiviteter inom kort. /SP

   Radera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: