Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

torsdag 9 oktober 2014

Tips för ditt Parisbesök

Dom klassiska sevärdheterna i Paris

Självklart ska man besöka dom klassiska utflyktsmålen - särskilt om man inte sett dessa tidigare.


Men här är några andra saker man kan göra när man är i städernas stad ....

Man kan t ex besöka Passage Jouffroy
som byggdes 1836 och är en av de mest besökta shopping-arkaderna i Paris. Butikerna säljer böcker, leksaker, konst och här slipper man dom internationella butikskedjorna. Ligger nära Grands Boulevards.
Egentligen finns det flera passager som hänger ihop. Tvärs över Boulevard Montmatre där Jouffroy slutar/börjar finns en annan arkad - Passage des Panoramas.  


Musee Grevin i Passage Jouffroy är ett vaxkabinett. Hotel Chopin är ett klassiskt Parishotell men tveksamt om Chopin bott här någonsin.


 

 

Sightseeing med representant för Tête-a-tête, Britta Röstlund

Här står hon bredvid en Wallace-fontän. En engelsman Sir Richard Wallace finansierade bygget av dessa i slutet av 1800-talet eftersom vattenbristen var stor i Paris och sjukdomar härjade pga att många tvingades dricka orenat vatten. Han älskade Frankrike och ligger idag begravd på  Père Lachaise kyrkogården. Fontänerna är igång än idag mellan 15 mars till 15 november. Totalt finns det i Paris 99 mindre fontäner och 1 större enligt Britta men Wikipedia säger nåt annat.

Strunt i det - en sight seeing med Tête-a-tête ger just sådana här intressanta berättelser om Paris.Tête-a-tête är en tidskrift  för frankofiler. Länk!

Här står vi intill den klassiska Shakespeare-bokhandeln i Paris dit människor vallfärdar för att hitta rariteter ut den store dramatikerns verk. Tete-a-tete har ett flertal olika vandringar i Paris till ett överkomligt pris. Just vår vandring med guide handlade om Paris tillkomst och framväxt och inkluderade ett besök i kryptan intill Notre Dame där man hittat dom tidigaste spåren av den romerska gatustrukturen som byggde det klassiska Paris.

Se deras hemsida!

Vi fick bl a lära oss att det var på "Rive gauche" som staden växte fram först (efter att ha grundats på nuvarande Ile de Cité). Vilket framgår av fotot till höger från en av de modeller som finns i kryptan.En kväll på Montmatre

Jag tycker att man bara måste besöka "la Butte" en kväll och ta del av det myllrande folklivet. Se upp för ficktjuvarna bara.

Ett riktigt bra ställe att börja på är "Relais de la Butte" hörnet Rue de 3 Frères och Rue Ravignan. (Metro=Abesses).   Här sitter man och ser ut över Paris vackra stad medan solen går ned. Restaurangen är helt OK, särskilt om man räknar in folklivet och utsikten som betalar gott och väl halva notan.


Fil: Le Bateau Lavoir 1, Paris 20 maj 2014.jpg


Alldeles intill ligger Le Bateau-Lavoir som är  känd i konsthistorien som bostad och mötesplats för konstnärer i början av 1900-talet. Pablo Picasso bodde t ex här mellan 1900 och 1904.  Det blev också en inofficiell klubb för många konstnärer och artister. På torget utanför finns förresten ytterligare en av Wallace fontäner.


Lapin Agile Cabaret

Målet för oss denna kväll var den klassiska parisiska cabarén som framförs på Lapin Agile - den smidiga kaninen. Den ligger på baksidan av Montmatre men det är bara ett par kvarter bakom det myllrande folklivet uppe på kullen.

Detta är en cabaret för den som redan varit på Moulin Rouge tillsammans med tusen andra turister och betalat dyrt för champagne och show. Här hittar man en klassisk fransk mosaik av poesi, chansons, humor mm. Föreställningen startar kl 21 och håller på ända till kl 01 och det är väl länge.Lokalen är liten och rymmer kanske högst 50 gäster.


Man sitter på träbänkar och publiken sjunger glatt med i dom - för fransmännen - välbekanta melodierna. Vi som är "etrangers" rycks också med av den goda stämningen och trallar glatt med.

I filmen nedan ges ett smakprov från Cabarén. Kvaliteten på filmen är sådär men bättre blir det inte i det skumma ljuset i lokalen.


Place Pigalle - syndens näste? Eller en gommens frestelse?


Det är väl ingen helt trevlig miljö på kvällarna Place Pigalle. Men om man ändå har vägarna förbi så får man en upplevelse. Sex-shopar i varje hörne men det känns mest som en kuliss. Kanske har området kulturstöd bara för att fortsätta upprätthålla ryktet om syndens Paris?!
På dagtid bör man besöka området - inte minst för att gå på Rue Lepic och insupa dofterna av alla butiker som säljer färska livsmedel utefter gatan. Här finns också den välkända baren Café Les Deux Moulins där Amelie från Montmatre jobbade i filmen med samma namn. .


En trevlig restaurang i Boulognerskogen


Vi kan rekommendera en annorlunda restaurang som ligger på en ö i Boulogneskogen. Restaurangen heter Restaurant le Chalet des Iles - länk.

En trevlig upplevelse i en annorlunda miljö i Paris. Man transporteras med båt från fastlandet ut till ön och restaurangen.
Man kan åka hit med Metro och promenera fram till restaurangen men säkrast är att ta taxi hit - särskilt om det är på kvällstid. Bois de Boulogne känns inte som ett bra ställe för promenader kvällstid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: