Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 5 oktober 2014

Tur med vädret!

Hur är vädret i slutet av september i södra Frankrike?

Vi har ingen erfarenhet av vädret just i september. Innan vi besökte vårt hus i Villeneuve-les-Bz denna gång, så hade vi just nåtts av information om dom kraftiga skyfall som orsakade en familjs död i Lamalou-les.Bains norr om Beziers. Vi hade därför låga förväntningar på semestervädret denna gång.  Trevlig by i Languedoc.

Men när Ryanair landade på Beziers/Agde på lördag förmiddag, sken ändå solen, det var varmt och därmed fanns hopp. Tre dagar i rad tog vi oss till stranden för sol och bad. Första dagen besökte vi stranden i Portiragne Plage. Vi möttes av mängder med drivved och kunde inte förstå vad detta berodde på.  Översvämning av floden Orb.

Det visade sig att det var översvämningarna dagarna innan som var orsaken. Floden Orb rinner ut i Medelhavet vid Serignan och det var den som svämmade över sina breddar. Den tog då med sig mängder av skräp ut i havet som sedan med vågorna drivits in på stränderna.

Nästa dag besökte vi Serignan Plage och där var det betydligt mindre skräp. Det var härligt med några dagars strandliv i slutet av september 

Nytt skyfall

Vi lämnade Villeneuve-les-Bz på fredagen och kunde senare konstatera att dagarna därefter kom nya skyfall som denna gång också drabbade vår lilla by.
Vårt lilla hus klarade sig dock

 

En smitväg mellan departementen Herault, en ny "Marché"  

Vi hade en bra vecka i huset. Eftersom vi hade gäster med oss blev det lite sightseeing på delvis kända ställen. Men vi gjorde lite nya upptäkter ...... bl a en "smitväg till stränderna i Aude.

Floden L'Aude bildar gräns mellan departementen Herault och Aude. Den rinner ut alldeles vid en lite ort som heter Port Vendres strax väster om Valras Plage. Vi har anat att det skulle vara möjligt att ta sig kustvägen från oss i Herault till kustorterna St Pierre la Mer och Narbonne Plage men inte vetat hur. Denna gång gav vi oss iväg med Guide Michelins karta och fast beslutsamhet. Skyltningen är obefintlig och man måste veta hur man ska köra.

Detta är vägen: När man kommit längst  ner i Port Vendres skall man svänga till höger på en grusväg och följa denna genom landskapet. Man letar sig lite västerut och köra upp utefter floden L'Aude tills man hittar en bro. Man passerar denna och kör på småvägar direkt mot St Pierre la Mer - eller kör rakt fram mot den lilla vackra orten Fleuri och tar lite större vägar ner till kusten. Vi tvingades ta vägen över Fleuri eftersom det var "Deviation" pga en lokal cykeltävling och missade därmed ett besök på vingården "Chateau d'Angelès" som vi hade tänkt.

I St Pierre la Mer var det lördagsmarknad vilket innebar en mycket omfattande "Marché" med många besökare. Bland alla röster hördes dessutom flera svenska vilket vi inte är så vana vid annars.


 

Några vingårdar

Vi trodde att vinskörden skulle vara avslutad så här sent i september (veckan 20-25 sept). Men så var inte fallet. På många vinfält pågick skörden och vi kunde se vinklasarna hänga kvar på stockarna. 

Vi besöker ofta Château l'Hospitalet när vi har vägarna förbi. Det är ett tacksamt utflyktsmål om man har gäster. En mycket representativ slottsegendom som är välskött med en välfylld vinkällare. Här finns viner från flera olika appelationer i Languedoc/Roussillon eftersom ägaren Gerard Bertrand har vingårdar över hela regionen. Jag har skrivit om hans viner tidigare och man hittar dessa under rätt etikett till höger.


"Oändliga" vinfält vid Château l'Hospitalet
Gerard Bertrands vinodlingar finns i hela regionen

 En ny vingård - en trevlig upptäckt

Av en händelse på väg tillbaka från Saint-Guilhelm-du-Desert snubblade vi in på infarten till Domaine Rieussec, utefter vägen D32 strax väster om orten Gignac. Länk här.

En ren chansning gav trevlig utdelning. Vi blev väl mottagna och upptäckte nya goda viner i ett vinhus med en vacker egendom som finns med bland regionens vackraste trädgårdar. Skörden pågick för fullt och vi fick se hur en skördemaskin för vindruvor fungerade. Vi köpte en låda av deras röda goda "bruksvin" för 8 Euro flaskan och några singelbuteljer av ett mer exklusivt rött vin från 2011.
 Bara trädgården är värd ett besök.Man är tillåten att ströva runt på egen hand. Tjusig infart ................ och vackra detaljer
Egendomens vackra vita duvor


La Cave med sina vintankar


Vackra byggnader och väl underhållet

Vi smakade på dom mogna druvorna (utan lov) och dom var ljuvligt goda och söta

I Bakgrunden syns skördemaskinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: