Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

torsdag 11 juni 2015

Producenter inom AOC Picpoul Pinet



Eftersom  jag är på jakt efter goda och prisvärda Picpoul-viner så hittade jag en lista över sådana - den bjuder jag på.   Länk 

Tar gärna emot tips i kommentarsfältet .......


Domaine Reine Juliette
  • ALLIES
  • 15 AVENUE ALBERT 1er
  • 34480 POUZOLLES
  • Tél : 04.67.24.78.77
Château de Pinet
  • ARNAUD-GAUJAL SIMONE
  • 2 BD MARCEL SEMBAT
  • 11100 NARBONNE
  • Tél : 04.68.32.16.67
Cave l'Ormarine
Domaine de l'Octroi
  • DELORT CATHY ET GERARD
  • ROUTE DE MARSEILLAN
  • 34300 AGDE
  • Tél : 04.67.94.77.31
Domaine Coustellier
  • 16 RUE GENERAL MONTBRUN
  • 34510 FLORENSAC
  • Tél : 04.67.77.01.42
Domaine de Belle Mare
Domaine de Montredon
  • M. CANTIE BRUNO
  • 34120 CASTELNAU DE GUERS
  • Tél : 04.67.98.95.69
Domaine de Petit Roubié
Domaine des Lauriers
  • MM. CABROL
  • 15 ROUTE DE PEZENAS
  • 34120 CASTELNAU DE GUERS
  • Tél : 04.67.98.18.20
  • Visit the website
Domaine Félines Jourdan
Domaine Font Mars
Domaine Gaudy Alex
  • GAUDY ALEX
  • 1 CHEMIN DE ST MARTIN
  • 34510 FLORENSAC
  • Tél : 04 67 77 93 61
Domaine Gaujal
  • M. GAUJAL LUDOVIC
  • BP 1
  • 34850 PINET
  • Tél : 04.67.77.02.12
  • Visit the website
Domaine La Croix Gratiot
  • Ricome
  • 34530 MONTAGNAC
  • Tél : 04.67.25.27.88
Domaine de la Grangette
  • LA GRANGETTE - SAINTE ROSE
  • ROUTE DE POMEROLS
  • 34120 CASTELNAU DE GUERS
  • Tél : 04.67.98.13.56
  • Visit the website
Les Costières de Pomerols
Les Vignerons de Florensac
  • CAVE COOPERATIVE DE FLORENSAC
  • 5 AV. DES VENDANGES - BP 9
  • 34510 FLORENSAC
  • Tél : 04.67.77.00.20
Les Vignobles Montagnac
Domaine de Morin-Langaran
  • MORIN ALBERT
  • ROUTE DE MARSEILLAN
  • 34140 MEZE
  • Tél : 04.67.43.71.76
Domaine de Bridau
  • PAGES MICHEL
  • 34530 MONTAGNAC
  • Tél : 04.67.24.01.25 
Savary de Beauregard
  • SAVARY DE BEAUREGARD CHRISTOPHE
  • LA VERNAZOBRES
  • D 613
  • 34530 MONTAGNAC
  • Tél : 04.67.24.00.12
Château St Martin de la Garrigue
Mas Saint-Laurent
  • TARROUX ROLAND
  • MONTMEZE
  • 34140 MEZE
  • Tél : 04.67.43.92.30
Domaine de la Mirande
  • Joseph Albajan
  • Castelnau de Guers
  • Tél : 04.67.98.21.52

onsdag 10 juni 2015

Hemma i den svala försommaren igen

Bra stränder i Herault, Languedoc

Efter en knapp vecka i vårt hus i Villeneuve-les-Beziers kan vi konstatera att "vi hade stor lycka med vädret". Det finns nämligen ingen vädergaranti när det gäller södra Frankrike i maj/juni. Det kan vara strålande väder och det kan vara regn och kallt.

Men som sagt, denna gång var det varmt. Mellan 30 och 35 grader C i luften och mellan 21-26 grader C i vattnet. Tack vare värmen och vårt resesällskap kom vi därför att besöka flera av stränderna i närheten av oss.


Vi besökte först våra närmaste stränder som ligger på cykelavstånd och började med Portiragne Plage som är en trevlig och välordnad badort med långa stränder och bra restauranger, både i byn och på plagen. 
  • Plage Ouest ligger restaurangen Les Voiles. Bra mat och bra stämning. Här fanns förr en hundstrand men enligt uppgift så har kommunen dragit in denna pga problem med hundar/hundägare.
  • Plage Est ligger restaurangerna tätt utefter gatan ovanför stranden. 

Vi badade också på en annan av våra favoritstränder - Serignan Plage. Själva strandbyn Serignan Plage är inte särskilt charmig och erbjuder inte några restauranger värt ett besök.  Men stränderna är perfekta!
  • Om man håller sig i den östra delen av stranden i Serignan Plage så kommer man nära kite-surfing stranden med skickliga surfare. 
  • I den västra delen av stranden, mot Valras Plage hamnar man lätt hos naturistbadarna som har en särskild avdelning här.
I Valras Plage finns också långa stränder. Byn är en utpräglad semesterort med många butiker och restauranger. Gott om engelsmän bor här. Vi tycker att Valras Plage är ganska o-charmig. Stranden har ganska grov sand. Men vi kan rekommendera en bra restaurang alldeles vid hamnen - Brasserie Port. Här får man god och vällagad mat till rimliga priser. 

Vårt yngre resesällskap ställde krav på lite häftigare aktiviteter . Därför var vi en dag också i Cap d'Agde. Här är det STORT. En stor turistort, mera aktiviteter, mera jet-set och lite mera exklusivt.
 
Restaurant Millesim

Vi var i Centre Nautique för att kunna delta i École Kitesurf, (topkite.fr). Bra strand - Plage de Richelieu - och en bra restaurang (millesim-plage.com).

Cap d'Agde är inte ett ställe som vi själva som plus medelålders väljer som plats att åka till för att bada. Kul för ungdomar kanske men vi trivs bäst i stränderna nära vår egen by där allt är lite mera avslappnat. Till Cap d'Agde tar det minst 30 minuter med bil från oss och i högsäsong tar det betydligt längre tid. Räkna med långa köer i augusti!  
   

Vad får man egentligen idag för ca tvåhundra kronor?

Jo, man får detta klassiska fantastiska matverk på nästan sjuhundra sidor.

 
För bara 215 kr får man hela boken som är översatt från franska till svenska hemsänd från Bokus. Förord av reklamgurun Leon Nordin (från första upplagan på svenska) samt Lotta Lundgren i denna upplaga.

Vad är då detta? 
Det är egentligen inte en kokbok enligt moderna snitt. Här finns inga bilder. Men det är en noggrann genomgång av det franska köket och matlagningskonsten av i första hand Julia Child som någon gång på 1930-talet blev antagen till den franska restauranghögskolan Cordon Bleu i Paris. 

För att ge en uppfattning av vad boken är citerar jag fritt ur Lotta Lundgrens förord:
"Det är en stramt författad kokbok om hur man gör när man lagar fransk mat. Utan en enda bild i. .... så mycket begriper jag att den (boken) är skriven av en trio damer man icke tjafsar med. Receptens utförliga instruktioner vibrerar av auktoritet.
....Mellan raderna kan jag utläsa att Leon Nordin är lite rädd för damtrion. Speciellt för  hon som heter Julia Child och tydligen är någon sorts geni, i alla fall enligt Leon. Efter en stunds välformulerat fjäsk ber han läsaren ha överseende med bokens franska inställning till kalorier och exklusiva råvaror.
 ....(Boken) är en lärobok, ett kursmaterial eller en självhjälpskurs i fransk kokkonst. Det är i alla fall inte meningen att man ska bläddra fram Julias berömda recept på Boeuf bourguignon (sidan 327) och skrida till verken därifrån.
..... Kanske är det därför som Det goda franska köket ges ut igen, precis just nu. För att den motsäger vår uppfattning att allt ska gå snabbt innan tiden är ute. För att den hävdar att allt är möjligt bara vi tar en sak i sänder.      

måndag 25 maj 2015

På besök i Beziers

Vi tog en cykeltur till Beziers.

På väg mot Cathedrale Saint Nazaire letade vi oss fram genom gränderna i den gamla delen av staden. Vad sägs om dessa gamla skyltar/väggmålningar som minner om tider då man verkligen kunde prata om närproducerat.



När vi sen letat oss fram till katedralen så öppnar sig en fantastisk utsikt över landskapet med floden Orb.




 Cathédrale Saint Nazaire går inte av för hackor den heller




tisdag 12 maj 2015

Languedoc - inte bara vinodling

Olivodling och olivproduktion

Languedoc är främst känt för sina vinodlingar. Men här och där finns det också olivträd och produktion av högklassig olivolja. Vi besökte ett trevligt utflyktsmål - L' Oulibo

I närheten av oss finns flera producenter av oliver och olivolja, jag känner till en trevlig odling innan Murviel Les Beziers samt ytterligare en i utkanten av Serignan (nära återvinningsstationen). 

Men en av de större producenterna måste vara L' Oulibo utmed vägen mellan Beziers och Carcassonne. Det är bra skyltat och man hittar butiken enkelt utmed vägen ca 8 km efter Capestang vid Bize-Minervois.


Här kommer man till en överdådig butik med allt som man kan tänka sig som går att utvinna av oliver (och lite till). Här finns givetvis olivoljor - minst 20 talet olika sorter av egen produktion och oliver, tapenade, olivtvålar mm. Här finns också bl a vin och ost, keramik, köksredskap för att göra upplevelsen total.

Detta är inte bara en butik utan en hel anläggning där upplevelsen kretsar kring olivproduktionen.Vi åkte hit en regnig dag och som utflyktsmål kan vi verkligen rekommendera det. Tyvärr (som vanligt glömmer vi bort siestan .....) kom vi strax innan dom skulle stänga för lunch och vi fick raska på med provsmakningen. Vi hade nog behövt en timma till i butiken. Men vi fick med oss några sorter av den goda olivoljan.

Butiken stängd för lunch  =; )

Här är en länk till deras hemsida   ------> Klicka här

Mina egna bilder är lite murriga som konsekvens av det trista vädret men på hemsidan finns gott om material. Vi kommer att besöka "Oulibo" igen. Här kan man mot entréavgift besöka odlingarna, gå på guidad visning, besöka museum mm.


onsdag 6 maj 2015

Den franska artigheten - igen

Jag har återigen slagits av hur artiga och trevliga fransmännen är. Jag har skrivit om detta tidigare i bloggen men nu senast vid vårt besök fick jag fler bra exempel på den franska artigheten. Man känner sig glad och bekräftad i Frankrike. Ofta slås jag också över hur artiga och hjälpsamma franska barn och ungdomar är. 


Man kan ibland höra och läsa tvärtom - och visst kan det förekomma en och annan sur reaktion även från en fransman. Men i allmänhet är man betydligt mera artig i Frankrike än i Sverige. Vi har ett något stelare och passivare förhållningssätt till omvärlden här hemma.

Som en ganska frekvent besökare i Frankrike har jag lärt mig ett och annat när det gäller sociala normer:
  • Jag hälsar alltid på mina grannar och försöker småprata lite även om franska språket kan halta.
  • Ofta hälsar jag på människor jag möter på gatan.
  • Jag säger alltid glatt "Bonjour" när jag går in i en butik. Och alltid "Au revoir" när jag går ut. Eller önskar "Bonne journée"
  • Jag hälsar alltid Bonjour innan jag tilltalar människor vid en informationsdisk, frågar om vägen eller liknande.
  • Artigt kan det också vara att försöka småprata lite med servitrisen eller expediten. 

Jag kan tydligt märka skillnaden när jag har besök i Frankrike av bekanta som lever med svenska normer. Dom beter sig precis som jag själv gjorde i början:
  • När dom går in i butiker hälsar dom sällan på expediten utan börjar leta runt bland varor. Först vid behov av hjälp så kontaktar dom expediten. Denne har redan försökt hälsa välkommen men noterade att det var en "étranger" i butiken och gav upp.
  • När dom lämnar en butik tar dom sällan ögonkontakt och oftast säger dom inte adjö.  
  • Dom visar ofta för lite uppmärksamhet åt serveringspersonal eller liknande.
Jag klandrar dom inte på något sätt. Jag gjorde som sagt var likadant i början och det handlar om att långsamt lära sig göra nytt. 
 
Men - vid vårt senaste besök fick jag nya exempel på fransmännens naturliga och trevliga bemötande:

När vi åt vår lunch på byns samlingspunkt - Le Grand Café - så kom en man in bland borden, tittade på oss och andra och sa "Bon Appétit". Jag trodde först att det var ägaren till caféet men kände inte igen honom. Sen kom en person ytterligare och hälsade allmänt samma sak. Då förstod jag att dom bara var trevliga och artiga i största allmänhet och bara ville önska oss andra som redan hade påbörjat vår lunch en god måltid.
Le Grand Café - kanske inte så stort...
Om samma sak hade hänt i Sverige så skulle övriga i restaurangen blivit väldigt förvånade. Men i Frankrike anses detta bara som trevligt och artigt!

Annat Café - i Beziers mot Allées Paul Riquet
Ett annat exempel på fransk artighet är att man kan bli tilltalad av andra om man sitter ensam på ett café eller liknande. Som jag uppfattar det ingår det i den franska sociala normen att man skall omfattas av andra och inte behöva sitta ensam om man inte tydligt markerar att man vill ha det så.  



Jag tror inte att vi kan ändra våra djupt sittande nordiska kärva värderingar. Inte lättare än vi kan ändra andra värderingar. 
Men vi skulle få lite trevligare och kanske bli lite gladare om vi försökte ändra våra attityder gentemot omvärlden litegranna....