Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 28 februari 2016

Vår bilresa till södra Frankrike sommar 2015 - genom Pays de la Loire mot Île d'Oléron

Detta blir faktiskt fjärde etappen räknat från Stockholm på väg mot Medelhavets stränder. Det blir den sista betraktelsen från denna resa. Sista avslutande femte etapp var en ren transportsträcka via Toulouse ner till vår del av den Franska sydkusten.


Nu blev det inte en rak resa söderut denna dag som vi ursprungligen planerat rutten. Vi ville gärna se det berömda Mont Saint Michel först och vände därför kylaren norrut!

Norrut mot Mont Saint Michel 

Med viss saknad lämnar vi det vackra området runt Saint Malo och gjorde en avstickare norrut för att beskåda Mont Saint Michel som är ett av Frankrikes mest populära turistmål.


Mont Saint Michel är vida känt för sin typiska profil bestående av ett stort slottsliknande kloster och klosterkyrka beläget på en ö som påverkas av tidvattnet. Vid vid ebb är det möjligt att nå ön via en landbro som vid högvatten ligger under ytan och klostret då är omringat av vatten.
Att komma ut till ön kräver gott om tid (parkering, särskild buss mm) så vi nöjde oss med att betrakta den från landsidan.

Tillbaks in i Normandie

Efter besöket vid Mont Saint Michael hade vi kört lite norrut igen och kom på så sätt återigen in i Normandie.

Äpplen är en stor regional produkt här. Och av äpplen kan man göra mycket gott.......


Vi passade givetvis på att köpa såväl Cider som Calvados från en lokal odlare och producent. När vi väl provsmakade hemma så kunde vi konstatera att cidern inte motsvarade våra förväntningar men att calvadosen var helt OK.



Vägen söderut via Nantes

På vägen söderut passerade vi återigen imponerande broar. Här vid Nantes rinner Loire-floden ut i Atlanten.

Imponerande!

Eftermiddagen i La Rochelle.

På väg mot dagens etappmål stannade vi i den välbekanta hamnstaden La Rochelle och stannade till för lite mat och sight-seeing.

Inne i centrum av staden vid hamninloppet finns några vackra befästningstorn

Detta är det en av befästningstornen som vaktar det inre hamninloppet.

Gott om trevliga serveringar och vackert väder gjorde detta till en välbehövlig paus i allt bilåkande. Svårt med P-platser trots att detta bara är juli!

Äntligen framme vid ön L'Oleron

Vi hade bokat rum på ett fantastiskt trevligt litet hotell med balkong ut mot den lilla fiskehamnen i byn "La Cotinière".  På kvällen gick vi runt i den lilla charmiga byn - det var snabbt avklarat.




Länk till hotell L'Ecailler.

Hotellet är charmigt och rekommenderas. Räkna dock inte med några charm-poäng från personalen men det är lite typiskt för franska lantliga hotell. 



Eftersom vi hade hunnit äta i La Rochelle så avslutade vi kvällen på allra bästa sätt med en lite skaldjurstallrik.



Tänk att få vakna upp en tidig morgon till denna fantastiska utsikt från sängen! Man hör fiskebåtarna tuffa ut från hamnen i morgonrodnaden. Oförglömligt!

Sista etappen - dock utan Bordeauxvin eller Cognac

Vi vaknade tidigt eftersom vi ville komma fram till vårt hus i Villeneuve-les-Beziers så tidigt som möjligt. Sista etappen blev en ren transportsträcka men det hade varit trevligt att stanna till och göra nåt besök på någon vingård i Bordeaux - eller stanna till i det lilla distriktet "Cognac". Det är verkligen inget stort distrikt, bara ca 15 km² - eller ca 4 x 4 km. Vi passerade så snabbt att vi totalt missade möjligheten att stanna till. 

Även under denna etapp fick vi passera över en Frankrikes större floder - La Garonne som flyter ut i Atlanten tillsammans med floden Dordogne i Girondes mynning. Inga bilder från detta men vi upplevde floden här som mer av ett deltalandskap och inte alls så storslaget som floderna Seine och Loire. Men vi tyckte ändå att det var spännande med Garonne eftersom man med denna når  Bordeaux och Toulouse och så småningom Canal Midi vilken är sammankopplad med Medelhavet och bildar en (förr) viktig transportled som passerar vårt lilla hus i Villeneuve-les-Beziers. 
 

fredag 29 januari 2016

Vår bilresa till södra Frankrike sommar 2015 - Normandie och Bretagne

Vi startade i Nord-Pas-de-Calais 

Detta är den nordligaste regionen i Frankrike med största stad - Lille. Den har historisk påverkan från norr, väster och från romarna. Här finns en flamländsk minoritet och stor arbetslöshet efter att kolgruvor lagts ner på 1970-talet.
Vi lämnade med viss saknad vårt B&B och körde vidare genom ett platt landskap med tydliga spår av två världskrig men ändå vackert.

Närmaste lilla stad hette Herognies med vackra hus. Men färden gick raskt vidare med en rutt som tyvärr inte gav tillfälle till så många raster.

Vi kom att trängas på vägarna med Parisarna som skulle åka till kusten på helgen - "förstås, tänkte inte på det...."
Förbi Amien, Rouen, Caen med målet  Saint-Malo som är en populär semesterstad i norra Bretagne.

Med lite mera tid kunde vi ha stannat till för att betrakta den berömda Bayeuxtapeten som finns i staden Bayeux nära Caen.

Men det gjorde vi inte - dock passerade vi den anslående bron över Seine där den rinner ut i Atlanten.

Jag har nog glömt att berätta att detta var sommarens absolut varmaste dagar - ca 35-38 grader. Bra med AC i bilen....

Vi såg också några rastställen......

Skönt att sträcka på benen. Det blev nog ca 80 mil denna dag trots allt.

Slutligen framme i Saint-Malo. En vacker stad vid havet. Vi bodde i ett B&B strax utanför. Vad sägs om detta lilla chateau? La Petite Ville Mallet - länk till hemsidan. 

Här finns en vacker  strandpromenad. Husen har  byggts efter kriget då staden bombades sönder. Här bor 50.000 innevånare men ökar på  turistsäsongen till 200.000.

Ingen annanstans i Europa har man sådana skillnader mellan flod och ebb. Man berättade för oss att det kan skilja upp till 10-12 meter i nivå.

  
När man är i Saint-Malo skall man äta ostron. Det gjorde vi på denna trevliga och populära restaurant. 

Lärdomar av andra resdagen:
  • Normandie med alla vackra kustorter samt krigsskådeplatser där och i Bretagne måste ägnas en hel vecka för att man ska få ut något bestående.
  • Man bör undvika den mest intensiva semesterperioden för fransmän och mellaneuropeer.
  • Välja bra B&B. Vi kan rekommendera detta!

söndag 24 januari 2016

Vår bilresa till södra Frankrike - sommar 2015, - genom Tyskland

Planen var att ankomma Kiel på fredag morgon och sen köra genom Tyskland till franska gränsen första dagen:

 
Efter att ha gjort ett besök i Göteborg tog vi båten därifrån till Kiel trots att vi vet att det alltid tar lång tid att komma av färjan. 

Här passerar vi Röda Stens konsthall, en ombyggd panncentral med spännande kulturevenemang.

Men en båttur är alltid trevlig, särskilt när man lämnar Göteborgs Hamn.

Älvsborgsbron.


Skandinaviens största hamn och den enda med kranar och djupgående som klarar det stora oceangående containerfartygen.

Det vet jag - för jag har själv jobbat här. Fantastiskt trevlig arbetsplats.
I förgrunden: Älvsborgs Nya Fästning.

Här möter vi DFDS Magnolia på ingående till Ro-ro hamnen - en av deras "blombåtar".





Vi planerade att åka över Hamburg - Bremen och sen på västra sidan om Dortmund och Düsseldorf ner till vår första B&B i närheten av Valenciennes, ca 8 mil SV om Brussel. Kartan är vår ursprungliga plan.


Men denna rutt fungerade inte!

En olycka hade korkat igen vägen mellan Hamburg och Bremen vilket gjorde att vi fick planera om. Istället körde vi till Hannover och sen rätt genom getingboet i Ruhr-området.
En fredag! Vad tänkte vi på?


Det var kö från Hannover till sena kvällen och då hade vi en bra bit kvar då vi körde en kort bit genom Belgien för att äntligen komma fram. Jag tror att vi körde 90 mil första dagen i ständig kö.

En och annan rast hann vi med även om vi var lite tidspressade.


Vi kom äntligen fram till vårt bokade B&B som heter "Entre-les-deux-nos" och vi kan verkligen rekommendera detta. 
Välkomnande värdpar och en lummig, skön trädgård.



Och vilken frukost sen......

Hemlagat bröd. Egengjord cider. Hemtillverkad marmelad. 

Samma sak med yoghurten. 


Entre-les-deux-nos ligger nära den lilla staden "Herognies" som ligger lite norr om den större staden Valenciennes. 






Erfarenheter från dag 1: Man blir alltid sen med Kielfärjan från Göteborg. Det beror på att rederiet prioriterar att lasta av yrkestrafiken först samt en katastrofalt dålig utfart från hamnområdet. 
En annan erfarenhet är att man bör undvika att köra genom Tysklands mest tätbefolkade områden en fredag eftermiddag / kväll. Slutligen - man skall reka boende i förväg så att man får en  bra övernattning- Det uppväger dom eventuella svårigheter man haft under dagen.  

lördag 16 januari 2016

Nobelvinet 2015

Återigen ett franskt vin till Nobelfesten



Inte från Languedoc denna gång - som vid middagen 2013 då det var l’Hospitalet från producenten Gérard Bertrand som var utvalt - men väl från grannregionen, södra Rhône-dalen, närmare bestämt från distriktet Châteauneuf-du-Pape. Namnet härrör från uppförandet av det palats som byggdes till påvarna i Avignon år 1320 och betyder "Påvens nya palats". Byn och palatset har gett namn åt såväl vindistriktet och appelationen.


Till huvudrätten vid Nobelmiddagen 2015 serverades det franska vinet Château  Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010. 

Château Mont-Redon är den största egendomen i Châteauneuf-du-Pape och odlar vin på över 100 hektar. Här har det odlats vin sedan romartiden, men den moderna historien börjar 1923 då Henri Plantin startade med 2,5 hektar vinodling. Vingården drivs idag av Jean Abeille och Didier Fabre som är den tredje generationen, men lämnar snart över till den fjärde generationen som redan är fullt involverade i arbetet på egendomen.

Att välja vin till Nobelmiddagen går till på följande sätt:
  • Nobelstiftelsen tillsätter en grupp erfarna vinprovare som blindprovar ett stort antal viner från vinhus som bjudits in att delta. Vinerna provas ihop med maten som ska serveras på Nobelmiddagen och väljer det som passar bäst. Vilka det är som sitter i vinprovargruppen är hemligt.

Fakta om årets Nobelvin:

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape 2010 har artikelnummer 2811 på Systembolagsbutiker och kostar idag 243 kronor för en helflaska. Vinet är gjort på druvorna Grenache (65 procent), Syrah (15 procent), Cinsault (10 procent), Mourvedre (5 procent) samt Counoise, Muscardin och Vaccarese (5 procent). Jag tycker det ser bra ut med så mycket som 65% Grenache i basen. Men prismässigt tycker jag att Nobelstiftelsen skulle kunna försöka anstränga sig och hitta viner i en mer rimlg prisnivå för den vanlige vinkonsumenten - säg att man försökte hitta viner under ca 180-200 kr.

Enligt importören har vinet en "generöst kryddig och nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, viol, vitpeppar, lagerblad, plommon och lakritsrot".

Vi testar vinet ikväll!

Enligt uppgift fungerar vinet bra till olika rätter av lamm-, vilt- eller nötkött – gärna grytor och stekar. Vinet är även utmärkt till torsk med rödvinssky, sidfläsk och en krämig puré. 

Själv ska jag prova ikväll med vinet till en kalvytterfilé tillsammans med goda vänner. Det ska bli spännande!


Länkar till Nobelvinet 2013, Gérard Bertrand här - och här.   

onsdag 30 december 2015

Vin och andra drycker till maten på Nyår och andra tillfällen

VILKET VIN TILL MATEN? 

Här är en ganska komplett lista på val av vin till olika maträtter. Råmaterialet till detta inlägg har jag hämtat från Norra Skogsägarnas tidning (av alla ställen) - som säkert hämtat det från nån annan etc .... 
Så om ni inte är nöjda med vinvalet, vänd er till Norra Skogsmagasinet!


APERITIF 

  • Syftet med aperitifen är att den skall vara aptitretande och pigga upp livsandarna.
  • En utsökt aperitif är givetvis champagne av torr typ, även övriga torra mousserande viner passar utmärkt. Ett lätt vitt vin passar också bra som aperitif som t ex Riesling eller Sylvaner, Chablis eller Muscadet.   

FÖRRÄTTER 

  • Avokado fylld med räkor, krabba etc: Torra till halvtorra vita viner från Tyskland eller vit Bordeaux, Californisk Chardonnay eller Sauvignon.   
  • Blinis med rom eller kaviar: Champagne, Alsace, Riesling eller Sancerre, alternativt isad vodka. 
  • Bouillabaisse: Mycket torrt vin Muscadet, Alsace, Sylvaner, vit Bourdeaux Puilly Fumé.
  • Consommé: Sherry av torr typ, torr Madeira, Montilla.
  • Croque Monsieur: Fruktigt ungt rödvin t ex Beaujolais, Barbera.
  • Gazpachosoppa: Manzanilla eller Montilla Dry.
  • Gåslever: Sauternes, Portvin, torr Champagne eller Gewürztraminer. 
  • Hors d'oeuvres, aptitretare: Fruktigt, friskt vitt vin, Sancerre, Muscadet eller Alsace. Även lätt röd Bordeaux, Rhône.
  • Kallt blandat kött: Torrt vitt vin t ex Chablis, Graves, Muscadet, Daô. 
  • Kaviar, löjrom eller sikrom: Torr Champagne eller isad vodka.
  • Kronärtskockor : Helst kolsyrat vatten men rött eller rosévin kan också gå an.   
  • Kronärtskockor med hollandaise: Ett torrt eller halvtorrt vitt vin med fyllig kropp t ex Macon Blanc, Pfalzviner.   
  • Lax, färskrökt: En torr fino-sherry, Manzanilla, Alsace, Gewürztraminer, Chablis.
  • Lökpajer: Fruktigt torrt vitt vin t ex Champagne, Alsace Riesling, Macon.
  • Makrill, färskrökt: Vitt relativt fylligt vin t ex Gewürztraminer, Tokay d´Alsace eller Chablis Premier Cru.  
  • Melon: Sött vin typ Sauternes eller Tokayer, Madeira, Oloroso sherry.   
  • Minestrone: Lätt rödvin gärna italienskt.
  • Musslor: Torra eller halvtorra vita viner t ex Bordeaux eller Rhône. Entusiaster köper en Picpoul de Pinet från Languecoc.
  • Omeletter: Vin väljs efter typ av fyllning.
  • Ostfondue: Torrt vitt vin.
  • Pajer: Vin väljs efter typ av fyllning.   
  • Pastarätter: Rött eller vitt vin väljs beroende på sås och tillbehör, t ex fisksås (med musslor och dylikt) Verdicchio eller Soave. Köttsås: Chianti, Beaujolais eller Côtes-du-Rhône. Tomatsås:  Barbera. Sås med grädde: Orvieto eller Frascativin.
  • Paté av fisk: Torrt vin t ex Chablis, Macon Blanc, Graves.
  • Paté av kött: Medelfylliga  röda viner t ex Graves, Beaujolais, Rioja.
  • Paté av vilt: Röd Bordeaux, röd Bourgogne.
  • Quiche Lorraine mm: Torrt vitt vin Alsace, Grave, Sauvignon eller ungt rött beroende på ingredienserna. 
  • Ratatouille: Kraftigt ungt rött, t ex Chianti, Zinfandel, Egri Bikavér, ung röd Bordeaux, ung Rioja eller torr sherry.
  • Regnbågsforell rökt: Sancerre, Pouilly Fumé eller Verdicchio.
  • Råkost: Lätt rött vin eller rosé t ex Beaujolais, Chianti, Zinfandel. 
  • Räkor: Torrt vitt vin av vardagstyp t ex Soave, Misket Karlovo.
  • Salade Nicoise: Torrt vitt vin t ex spanskt, Daô eller Rhône.
  • Salami: Rött eller rosé med kraftig smak t ex Barbera, Beaujolais, ung Bordeaux. 
  • Sallad som första rätt: Ett torrt och aptitretande vitt vin. Efter en huvudrätt inget vin. Obs! vinäger i rätten fördärvar smaken på vinet. Aldrig vinäger tillsammans med vin.
  • Sillinläggningar: Akvavit eller okryddat brännvin, Öl.
  • Skaldjurssoppor: Torrt vitt vin t ex Verdicchio, vit Bordeaux eller torr Sherry. 
  • Skinka med melon: Fylligt torrt eller halvtorrt vitt vin t ex Orvieto, Frascati, Graves eller Badenvin.
  • Sniglar: I första hand vitt torrt kraftigt vin t ex Bourgogne, Côtes-du-Rhône men även rött från samma distrikt kan fungera. 
  • Sparris: Vit Bourgogne eller vit Côtes-du-Rhône.
  • Fisksufflé: Torrt vitt vin t ex Bourgogne, Bordeaux, Alsace.
  • Ostsufflé: Röd Bourgogne eller Bordeaux Cabernet Sauvignon etc.
  • Terrine: Som till paté eller ett likvärdigt rött t ex Beaune, Chalon, Beaujolais, St-Emilion, Zinfandel.
  • Äggrätter: Dessa rätter kan vara besvärliga, de kolliderar med de flesta viner.    

FISK OCH SKALDJUR  

  • Blåmusslor: Vita torra och friska viner med hög syra typ Loireviner, Muscadet, Picpoul de Pinet.
  • Fiskkroketter: Vitt torrt vin gärna Bourgogne. 
  • Forell: Vitt vin Rhen eller Mosel.
  • Hummer, kokt naturell: Vita torra viner Champagne eller Chablis eller Alsace Riesling. 
  • Hummer med sås eller majonnäs: Champagne, vit Bourgogne, Graves-viner, Rhen eller    Moselviner.   
  • Kolja: Torra vita viner med en viss fyllighet t ex Meursault eller vit Bordeaux.
  • Krabba, kokt och naturell: Halvtorra till torra viner Rhen eller Mosel, vit Bordeaux, vit Beaujolais.   
  • Krabbgratäng eller krabbstuvning: Halvtorra vita bordeauxer eller italienska samt Montilla Dry.   
  • Kokt lax: Högklassiga vita halvtorra eller torra viner typ vit Bourgogne, torr vit Bordeaux, Alsace samt Bendenvin t ex Kaiserstuhl-Tuniberg.
  • Lax, bräckt: Torra vita viner typ Chassagne-Montrachet, Chablis, vit Daô, Frascati.
  • Makrill: Kraftigt vitt vin med god syra, Loire, Vinho Verde, vit Rioja eller Orvieto.
  • Musslor, rökta: Montilla Dry eller torr sherry Palo Cortado.
  • Ostron naturelle: Champagne torr, Chablis eller Muscadet, Picpoul de Pinet, Porter.
  • Piggvar med smör och pepparrot: Röd Bordeaux eller en mogen röd Bordeaux. 
  • Pilgrimsmusslor i gräddsåser: Tyska viner, gärna halvtorra. Grillade eller stekta: kraftfulla viner som vit Bourgogne, Vit Côtes-du-Rhône eller Gewürtztraminer. 
  • Rocka med Beurre Noir: Vitt vin t ex Alsace eller ett friskt vin från Loire som Muscadet.
  • Räkor, kokta, naturella: Torra eller halvtorra vita viner typ Rhen eller Mosel, Prinz Ottonel samt Fino-sherry.  
  • Regnbåge, stekt: Torr vit Bordeaux eller enklare vit Bourgogne.
  • Sikfilé, stekt med sauce verte: Torr enkel vit Bourgogne samt halvtorrt Rhenvin.   
  • Sjötunga, rödspätta o dyl, grillad eller stekt: Torr vit Bordeaux eller vit Bourgogne av hög kvalitet.   
  • Sjötunga, kokt med sås: Vitt torrt vin med god syra tillsammans med syrligare såser.
  • Sjötunga Walewska: Högklassigt torrt vitt vin med lite syra. 
  • Skaldjursbuffé: Torrt vitt vin till kokta skaldjur. Till anrättningar med feta såser passar också halvtorra viner t ex Rhen eller Mosel.   
  • Torsk: Torra eller halvtorra vita t ex Bordeaux eller Chablis samt tyska Kabinettviner. Röd Bordeaux till färsk, kokt västerhavstorsk.   
  • Ål, rökt: Manzilla sherry, Macon Blanc, Gewürtztraminer.     

KÖTT OCH FÅGEL   

  • Anka: Bordeaux från Saint-Emilion eller Bourgogne. 
  • Vildand: Röd Bourgogne, röd Côtes-du-Rhône, australiskt Shiraz eller ett kraftigt californiskt rödvin.   
  • Biff Stroganoff: Rött: t ex Barolo, Hermitage eller Zinfandel.
  • Cassoulet (gryträtter med grönsaker, bönor): Rött: t ex från sydfrankrike eller Rioja från Spanien.   
  • Chili con Carne: Ungt rödvin t ex Egri Bikavèr, Chianti eller rött spanskt vin.
  • Choucrote (Charkuterier med surkål): Alsace Riesling eller Alsace Sylvaner eller öl.
  • Coq au vin: Röd Bourgogne
  • Corned Beef - Pytt-i-panna: Röda italienska eller Côtes-du-Rhône.
  • Duva: Röd Bordeaux, Chianti Classico, Cabernet Sauvigone USA.
  • Gris, stekt: Såsen eller fyllningen ger ofta mer smak än köttet. Tillsammans med äppelmos eller salvia och lök krävs bara ett enkelt ungt rödvin. 
  • Gulasch: Kraftigt ungt rödvin t ex Egri Bikavèr, Zinfandel eller bulgariskt Cabernet.
  • Hamburgare: Röda, unga t ex Beaujolais, Chianti eller sydfranska viner.
  • Hare, sadel eller gryta: Mogen röd Bourgogne eller Bordeaux.
  • Inälvsmat: Rött vin från sydfrankrike eller Macon Rouge alternativt ett vitt vin med sötma t ex Liebfraumilch.   
  • Kalkon eller kyckling, stekt: Praktiskt taget vilket vin som helst inklusive de allra bästa torrt eller halvtorrt vitt och fina gamla röda.
  • Kalvbräss: Gärna torr vit Bordeaux eller Bourgogne.
  • Kalvstek: Mycket mogen röd Bordeaux eller högklassig Rioja.
  • Kanin: Ungt rött Beaujolais eller italienskt.
  • Kebab: Kraftiga röda viner typ Rhône. Egri Bikavèr eller fylligt nordafrikanskt rödvin.
  • Kinesisk mat: Te, öl eller torra till halvtorra vita viner t ex Macon eller Californisk Chablis.
  • Köttbullar: Röda t ex Macon, Beaujolais, Dao eller Zinfandel.
  • Köttpudding: Kraftigt och moget rött vin är lämpligast.
  • Lamm, stekt: Högklassig röd Bordeaux, eller motsvarande. 
  • Kotletter: Röd Bordeaux, något enklare kvalitet.
  • Lever: Rött Beaujolais, Rhône, Mèdoc, Merlot eller Zinfandel.
  • Moussaka: Rött eller rosé t ex Chianti, Roussillon eller Fleur de provence.
  • Njure: Rött vin Pomerol eller Saint-Emilion, Rhone, Barbaresco, Rioja, Californiskt eller australiskt Cabernet.
  • Oxkött i gryta: Kraftigt rött vin t ex Pomerol eller Saint-Emilion, Hermitage. 
  • Oxkött, kokt: Rött t ex enkel röd bordeaux, Côtes-du-Rhône village, australisk Shiraz.
  • Oxkött, stekt: Fint rött vin av alla slag.
  • Oxsvans: Fylligt rödvin t ex Bordeaux, Bourgogne, Barolo, Chianti Classico, Rioja Reserva eller californiskt.
  • Paella: Spanskt rött eller torrt vitt vin t ex Rioja eller Vinho Verde.
  • Rapphöns, ripa fasan: Röd Bordeaux Saint-Emilion eller röd Bourgogne.
  • Rådjur, hjort: Stora röda viner t ex Rhône , Bordeaux eller Bourgogne.
  • Skinka: Unga röda viner med frisk syra såsom italienska , portugisiska , spanska även lättare Bourgogne , Beaujolais eller Macon.   
  • Revbensspjäll: Samma viner som skinka.
  • Karré: Samma viner som skinka.
  • Kassler: Kraftigt Alsacevin eller ungt rödvin med frisk syra.
  • Skogsfågel: Ung fågel högklassiga röda viner eller fågel i gryta t ex californisk Cabernet, Saint-Emilion eller Gevrey-Chambertin. 
  • Stekt kött Tartare: Beaujolais eller italienskt rött
  • Oxfilé eller tournedos: Alla slags röda viner dock inga högklassiga till Bearnaisesås.
  • T-bone stek: Röda viner t ex Hermitage, Barolo eller Barossa Valley.
  • Biffstek: Sydfranskt vin Bandol , Chianti Classico , Rioja.
  • Pepparstek: Unga rödviner från Rhône eller östeuropeisk Carbernet.
  • Sukiyaki: Ungt, fruktigt rödvin t ex Beaujolais.
  • Surkål: Öl.
  • Tunga: Lätt rödvin t ex Valpolicella eller ett vitt ganska torrt.
  • Viltpaj; Rött vin.   
  • Wienerschnitzel: Lätt rödvin typ Beaujolais , italiensk eller spanskt.   

OST   

  • Smältost och hårdost Port Salut , Appenzeller , Emmenthaler , Greve , Herrgårdsost , Cheddar etc: Röda viner av alla slag.
  • Färskost, t ex Boursin , Cremeux, Vitlök: Rödviner av alla slag.
  • Grönmögelost, Roquefort, Bavaria Blue, Gorgonzola, Stilton mm: Vintage Port, övriga röda portviner eller andra söta starkviner t ex Körsbärsvin, söta vita lättviner typ Sauternes.
  • Kittostar: Röda viner av alla slag samt samma som till grönmögelostar.

DESSERTER 

Huvudregeln säger ” ju sötare kaka desto sötare vin ”.   
  • Choklad, bakverk, mousser, sufflèer: Inget vin 
  • Cremè brûlèe: Sauternes, Beerenauslese, Tokayer eller söt Madeira
  • Crêpes Suzette: Sött mousserande vin, Körsbärsvin eller Körsbärslikör.
  • Frukt, färsk: Söta vita lättviner eller söta starkviner Madeira eller Portvin.
  • Fruktinläggningar t ex aprikoser, päron etc: Söta Muscatviner eller vitt Portvin.
  • Fruktsallad: Muscatvin eller Portvin. 
  • Frukttårta: Sauternes, Monbazillac eller sött starkvin.
  • Glass: Se Sorbet
  • Glass au four: Sött mousserande vin eller vitt Portvin. 
  • Jordgubbar med grädde: Sauternes, Tokayer, Monbazillac eller vitt Portvin.
  • Kakor: Madeira, Malvoisie, Oloroso eller green Sherry.
  • Maränger, marängtårta: Sött mousserande eller söta starkviner.
  • Nötter: Oloroso eller Creme Sherry, Madeira, Malvoisie eller Tawny Portvin.    
  • Persikor, vita eller nektariner: Rödvin, t ex Côtes-du-Rhône
  • Plumpudding: Sött mousserande 
  • Smultron: Samma som jordgubbar. Går även att marinera i lätt rödvin och drick samma vin därtill. (ingen grädde.)   
  • Sorbet och glass: Sauternes, Tokayer, Monbazillac, söta starkviner som Sherry, Madeira eller Portvin beroende på sorbetens eller glassens sötma.
  • Söta suffléer: Sauternes, Tokayer, tyskt sött vin eller vitt Portvin.
  • Zabaione: Marsala.
  • Äppelpaj, Apfelstrudel: Sött tyskt, ungerskt eller franskt vitt svagvin.
  • Äpplen: Vintage Port eller annat sött starkvin.
Röda viners serveringstemperatur behöver inte överstiga 19°, ju yngre och fruktigare rödvin desto lägre serveringstemperatur,
Vita viner, cirka 8-10°
Beaujolais t ex cirka 13°. 
Roséviner cirka 8-10°, 
Portviner röda cirka 15°, vita cirka 10-12°, Vintage cirka 18°. 
Madeira och Sherry serveras ved högst 14° som apéritif eller tillsammans med kalla desserter såsom glass, sorbét etc. I övrigt ca 16° som dessertvin. 

onsdag 9 december 2015

Delar en film från Canal du Midi


Svenskar i hyrbåt på Canal du Midi år 2012

Jag tyckte denna film var lite extra kul. Dels eftersom det var svenska turister och dels eftersom de alldeles i början av filmen passerar Villeneuve-les-Beziers där vi har vårt hus alldeles vid slussen på vänster sida. Detta skådespel är vad vi ser hela dagarna ut genom fönstret. Ibland tar vi ut några stolar och en kopp kaffe (alt ett glas vin) och sitter och betraktar slussningarna.

Svårt att tröttna på detta!


Tack Clas Åberg med sällskap för en kul film!

måndag 19 oktober 2015

Välsorterad leverantör av franska delikatesser

En puff för en leverantör av franska matprodukter 

Délices de France - Franska delikatesser och Goda presenter är en ny upptäckt för mig. Dom finns i Stockholm och skickar varor på postorder men man kan också hämta direkt i deras lagerbutik i Älvsjö, södra Stockholm.

Det som imponerar mest är deras stora sortiment och vassa priser.  Dom har:
  • Choklad och sötsaker, marmelader, macarons mm
  • Charkprodukter, Confit, patéer, ank- och gåslever, salami, chouritzu, mm
  • Delikatesser som olika grytor med kött, fågel, sniglar
  • Tillbehör, t ex olivoljor, kryddor och andra smaksättare
Här är en (inte så bra) bild från ett av deras lagerutrymmen - men det finns mycket mer ....

Man säljer också viner genom egen agentur på hemsidan www.baravin.eu.

Om jag köpte nåt?

Javisst. Och jag provade en flaska vin också. Ovanstående flaska kostade 120 kr på Systembolaget i beställningssortimentet. En bra Bordeaux med stor doft och smak. 85% Merlot och resten Cabernet Sauvignan.  

Jag gick därifrån med två bl a franska korvar, en tryffelmajonäs, några fasanpatéer, ett par sorter ank- och gåslever, lite Sauternes gelé, vaktel-lår, mm.

Jag kan rekommendera Délices de France. Jag tror det är svårt att hitta någon annan leverantör i Sverige med deras stora sortiment av franska delikatesser.