Languedoc i Sydfrankrike har skönt klimat, goda viner och kök samt en spännande historia. Här finns långa sandstränder, spektakulära berg och trevliga städer och byar. En blogg om detta i synnerhet, Frankrike i allmänhet men också om andra stränder och kuster som t ex på Gotland.
Varför en blogg ö h t ?
Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.
torsdag 8 december 2016
Jacques Tati - Imitating a London officer then a French officer
En genial konstnär men samtidigt ett tragiskt levnadsöde.
Jag älskar hans filmer och plockar fram dom och upptäcker alltid nya små, små detaljer. Jacques Tati var perfektionist och kunde spendera enorma summor på effekter och detaljer innan han var riktigt nöjd.
onsdag 7 december 2016
Dålig på att uppdatera bloggen .....
Jag lever fortfarande och mår bra även om man kanske kunde tro annorlunda om man skulle döma efter hur ofta jag uppdaterar bloggen. Men det är mycket annat som tar uppmärksamhet just nu. Sen är det Instagram och Facebook som kräver sitt också. Samt Linkedin. .....
Har varit i vårt hus i Villeneuve-les-Beziers två gånger under hösten. Men väl på plats så "bara är man" och försöker må bra. Det är inte så mycket just att berätta om i bloggen.
Lite vackra bilder hade man givetvis kunna lägga ut ändå så här kommer det en bild som kompensation. Jag älskar dom uttrycksfulla och vackra portar man kan hitta här och var i franska små byar och städer. Och den blåa färgen är vanlig i södra Frankrike.
I höst har det lokala vattenmyndigheten lagt ner nya ledningar i gatan och fixat en vattenmätare utanför huset vilket förenklar avläsningarna avsevärt. Vi fick förresten avräkning för vatten häromdagen. Vi är två personer som har gjort av med 16 kubik under året. Det låter inte så mycket men totalkostnaden för detta är ändå hög tycker jag. Kostnad 107 Euro. Men jag vet att vatten är dyrt i Frankrike.
Nu har vi antagligen varit sparsamma detta år och inte varit nere så många gånger. Lite nyfiken på vilken förbrukning andra har.?
Har varit i vårt hus i Villeneuve-les-Beziers två gånger under hösten. Men väl på plats så "bara är man" och försöker må bra. Det är inte så mycket just att berätta om i bloggen.
Lite vackra bilder hade man givetvis kunna lägga ut ändå så här kommer det en bild som kompensation. Jag älskar dom uttrycksfulla och vackra portar man kan hitta här och var i franska små byar och städer. Och den blåa färgen är vanlig i södra Frankrike.
I höst har det lokala vattenmyndigheten lagt ner nya ledningar i gatan och fixat en vattenmätare utanför huset vilket förenklar avläsningarna avsevärt. Vi fick förresten avräkning för vatten häromdagen. Vi är två personer som har gjort av med 16 kubik under året. Det låter inte så mycket men totalkostnaden för detta är ändå hög tycker jag. Kostnad 107 Euro. Men jag vet att vatten är dyrt i Frankrike.
Nu har vi antagligen varit sparsamma detta år och inte varit nere så många gånger. Lite nyfiken på vilken förbrukning andra har.?
fredag 16 september 2016
Noveaux Porte Grille
Stolt över vår nya gallerdörr.
Den kom på plats på bara en vecka - från det att det tagits mått och diskuterats detaljer, till slutlig montering och injustering. Den levereras grundmålad men jag tror vi behåller färgvalet då det passar bra med övriga fasadfärger.
Nu känns det mycket bättre och säkrare att lämna huset i dom långa perioder det kan bli av frånvaro - särskilt över vinterhalvåret då det kanske är tre till fyra månader mellan våra besök.
Arbetet har utförts till full nöjsamhet av firma Eric Baisset som står att finna i byn Murviel les Béziers. Han arbetar med metallarbeten och smide för bl a portar. Jag kan rekommendera honom och lämnar gärna mer uppgifter för den som önskar detta.
PS: Jag har också tips på snickare och rörmokare i regionen som har svensk bakgrund om detta önskas. (Hårt bokade dock).
lördag 21 maj 2016
Hyra sommarbostad i Ljugarn, Gotland
Vi har två smultronställen - och kan tänka oss att hyra ut.
Gotland har flest soltimmar i Sverige och 8 mil
sandstränder. Just nu är vecka 24, 27, 28, 34, 35 lediga. Bostaden är är nybyggd på totalt 66 kvadratmeter, har två sovrum med
fasta sängar för fyra personer. Vidare finns ett stort allrum kök. Hemsida här http://www.boendeljugarn.se/
Bo i Ljugarn
Men här finns också stort utbud av nöje samt mat och dryck. Flera restauranger som t ex välkända Smakrike och det klassiska bageriet Espegards där man köper sina frallor direkt från bakdörren på morgonen. I byn finns även en Konsumbutik som är öppet året runt.
Men ej att förglömma, en underbar strand...
Om lägenheten:
Vår lägenhet ligger centralt placerad mitt i byn och nära till stranden. Det finns två altaner i bästa solläge – både morgonsol och eftermiddag/kväll. Här finns alla moderniteter och allt är nytt och i toppenskick.
Pris per vecka:
- Mitten juni till slut augusti: 11.500 kr/vecka
- Övrig tid juni och augusti : 10.500 kr/vecka
- Övrig tid maj till oktober: 7.000 kr/vecka
Kontakt, tillgänglighet mm:
Skicka intresseanmälan och frågor till info@stormpartner.se
Mera info om Ljugarn hittar du här:http://www.ljugarn.se/
torsdag 28 april 2016
Tour de France i Languedoc
Ingen helt ny nyhet men ändå kanske har inte alla sett detta:
Årets sträckning av Tour de France ger många möjligheter att följa tävlingen. Sträckan Carcassonne till Montpellier går på dagen före franska nationaldagen - dvs den 13 juli 2016.
Årets sträckning av Tour de France ger många möjligheter att följa tävlingen. Sträckan Carcassonne till Montpellier går på dagen före franska nationaldagen - dvs den 13 juli 2016.
måndag 21 mars 2016
Frankrikes fantastiska ostar!
Alsace, Bretagne, Val de Loire... -
alla delar av landet har sina egna ostar och ost-rutter. Man tillverkar ostar av komjölk (lait de vache),
getmjölk (lait de chèvre) och fårmjölk (lait de brebis).
Här följer en lista på några av de viktigaste ostarna som du hittar runt om i Frankrike.
Här följer en lista på några av de viktigaste ostarna som du hittar runt om i Frankrike.
- Alsace: Munster och Géromé
- Aquitaine: Cabécou du Périgord, Ossau-Iraty-Brebis-Pyrénées
- Auvergne: Cantal, Salers, St-Nectaire, Murol och Gaperon, Chambérat
- Bourgogne: Epoisses, Saint-Florentin, Mamirolle
- Bretagne: Emmental français
- Centre Val de Loire: Chabichou, Pigouille, Pouligny-St-Pierre, Valençay, Crottin de Chavignol, Selles-sur-Cher, Ste-Maure-de-Touraine
- Champagne: Chaource, Rocroi, Langres
- Corse: Brocciu
- Franche-Comté: Comté, Emmental Grand Cru, Morbier, Cancoillotte, Vacherin du Haut-Doubs, Bleu de Gex och Bleu de Septmoncel
- Ile de France: Brie de Melun, Brie de Meaux, Coulommiers
- Languedoc-Roussillon: Pélardon och Laguiole
- Lorraine: Carré de l'Est
- Midi-Pyrénées: Bethmale, Roquefort, Bleu des Causses, Pérail
- Normandie: Camembert, Livarot, Pont-l'Evêque, Feuille de Dreux, Neufchâtel
- Pays de la Loire: Crémet d'Anjou och Curé
- Picardie och Nord Pas-de-Calais: Rollot, Bergues, Boulette d'Avesnes, Maroilles.
- Poitou-Charentes: Jonchée Niortaise, Bougon och Mothais-sur-Feuille
- Rhône-Alpes: Bleu de Bresse, Boutons de Culotte, Rigottes de Condrieu, Saint-Marcellin, Picodons, Cachat d'Entrechaux, Banon, Beaufort, Reblochon, Chevrotin des Aravis, Persillé des Aravis, Tomme de Savoie, Abondance, Gratarons och Bleu de Sassenage.
Här är några spännande Ostvägar
"La Route du Munster" i Alsace omfattar ett
trettiotal bondgårdar öppna för allmänheten. Tekniken för att lagra
osten upptäcktes på 900-talet av benediktinska munkar från klostret i
Munster.
"La Route du Fromage Ossau-Iraty Brebis" går i
västra Pyrenéerna i regionen Aquitaine vid Atlanten. Vägen är 182 km och
sträcker sig från Col d'Aubisque till St-Jean-de-Luz. Ett trettiotal
olika anhalter hos tillverkare och fabriker har öppet för att provsmaka
och köpa denna ost som är gjord på fårmjölk.
"La Route du Comté". Utstakad med anrika osttillverkare genomkorsar denna ostväg i Franche-Comté hela Juradistriktets grönskande betesmarker, klarblåa bergssjöar, mörkgröna skogar och glittrande bäckar. Ingen annanstans i Frankrike hittar du en så viktig osttillverkning där osten fortfarande framställs så hantverksmässigt.
"La Route du Camembert" i Normandie är en turistväg och historisk rundtur i Pays d'Auge där du passerar ett tiotal riktigt pittoreska byar.
"La Route du Fromage de Neufchâtel". Denna ostväg går mellan Neufchâtel och Forges-les-Eaux i Normandie. En 50 kilometers rundtur ger dig chansen att upptäcka Neufchâtelostens traditionella tillverkning, besöka ostfabriker och osthandlare.
"La Route du Chabichou et des Fromages de Chèvre"går i Poitou-Charentes. Getostvägen sträcker sig 20 mil i Pays Mellois och i Haut Val de Sèvres, med 34 byar som är både gastronomiska och kulturella rikedomar.
Ett tips för dig som är förtjust i ost är att beställa in
en ostbricka, "un plateau de fromages", efter maten när du är på
restaurang. Då får du vanligtvis en liten bit av var och en av traktens
ostar.
Ljugarns Bryggeri AB expanderar samt annat nytt från Gotlands pärla
Senaste nytt från Ljugarn är följande:
- Ljugarns Bryggeri AB utvidgar och bygger ut sin kapacitet. Detta är ett microbryggeri med hög ambition. Förra året räckte kapaciteten till att leverera till enstaka restauranger i närområdet. Ägaren hoppas nu kunna svara upp mot den efterfrågan som finns på ett lokalt gott kvalitetsöl. Här är deras hemsida.
- Smakrike Krog och Logi kör igång på allvar i Påsk med öppet hela påsken. Efter påsk kommer man ha öppet alla helger fram till 1/5 och därefter har man öppet onsdag - söndag. Under högsäsongen är Smakrike givetvis öppet alla dagar.
Nya fastigheter och tomter säljs:
- På den Claudelinska fastigheten, granne med Smakrike, släpper man nu flera byggklara tomter. Se mäklarens sida .
I denna park finns tomterna. Dom är inte gratis.... mellan 2,4-2,8 mkr.
- Nybildad Bostadsrättsförening i den gamla Snickerifabriken. För den som inte har så där 4 mkr över så är det ett intressantare alternativ att köpa någon av dom kvarvarande nybyggda bostadsrätterna i "Bfr Snicken" mitt i byn vid Storvägen/Hålvägen. Visning i påsk - här är mäklarens hemsida. Länk till Visbymäklarna. Här får man en helt ny lägenhet för pris mellan ca 1,6-2,1 mkr. Hela projektet har hög ambition och känns mycket bra.
Här är historien bakom "Snicken" från deras egen hemsida": År 1912, (årtalet osäkert), startar Carl Engström
Ljugarns Snickerifabrik. Engström, född i Burs 1883, kom till Ljugarn i
början av 1900, anställd som arbetare hos byggmästare CE Hägg från
Klintehamn. Han deltog bl.a. vid nybyggnaden av läkarvillan och
mangårdsbyggnaden vid Lauritze (Lavas). Engström var en mångsysslare och
en pionjär inom många områden som turistnäringen och elektrifieringen
för att nämna några. Som byggmästare anlitades han långt ifrån hemorten.
Skolorna i Bunge och Kappelshamn är uppförda av Carl Engström. År 1920 säljer C Engström rörelsen till snickarmästare
K J Nilsson från Lye. Nilsson hamnade i ekonomiska bekymmer trots att
han framgångsrikt ledde byggandet av flera av öns mindre hamnar bl.a.
vid Lörje och Kyllej. År 1926 tar verkmästarna vid Träindustrier AB S
Larsson i Visby Johan Olofsson och Fritiof Bergman över verksamheten.
Firman registreras som Ljugarns Snickerifabrik Bergman & Olsson.
Efternamnet Olofsson ändrades, enligt sonen, till det mera alldagliga
och mindre "förnäma" Olsson. Under sin tid på Ljugarn hette han Janne
Olsson för att när han återvänder till Visby 1927 (frun hade svårt att
anpassa sig till livet på landet) åter blir Johan Albert Olofsson!
År 1927 blir Fritiof Bergman ensam ägare till Ljugarns Snickerifabrik. Fabriken kan bl.a. erbjuda följande: byggnadssnickerier, enkl. möbler, skolbänkar, ägg- och fruktlådor m.m. Fabriken har 1930 cirka 20 anställda och timpenningen för en verkstadssnickare är 55 öre. Trots svåra tider med dålig lönsamhet lämnar den Bergmanska familjen 1934 den primitiva bostaden i fabriken och flytta in i en nybyggd villa på granntomten (Hålvägen 4).
Upprustningen av försvaret i slutet av trettiotalet innebär ett uppsving för fabriken som nu får betydande beställningar av inventarier till de militära förbanden på ön. År 1946 avlider fabrikör Fritiof Bergman 66 år gammal och sönerna Fritz och Ivar tar över rörelsen.År 1952 står Ivar Bergman som ensam ägare till Ljugarns Snickerifabrik. När Gotlandshem och Riksbyggen under femtio- och sextiotalet nyproducerar bostäder i stor skala är det Ljugarns Snickerifabrik som levererar merparten av snickerierna, däribland ett stort antal köksinredningar. En annan specialitet är trapptillverkning. Den skicklige snickaren Henrik "Hinko" Johansson gjorde årligen cirka femtio "lättgångna" trappor. År 1973 lämnar Ivar Bergman över verksamheten till fem anställda: Fritz Bergman, Gustav Nilsson, Gerhard Ahlgren, Birger Lindgren och Gösta Ohlsson. En affärsuppgörelse som skapade arbetstillfällen och garanterad fortsatt drift av fabriken. Några år senare anslöt Sylve Bergström. År 1991 tar Tommy Engberg inflyttad Örebroare tar över driften. Oktober samma år köper Bengt-Ove och Cilla Ohlsson från Alskog, Ljugarns Snickerifabrik. Utöver den traditionella tillverkningen av byggnadssnickerier har verksamheten utökats med glasmästeri och produkter anpassade till fritidssektorn (lusthus, växthus m.m.). Fabriken får delvis nytt utseende när tillbyggnaden står färdig 2001. Idag finns alltså verksamheten i Alskog och i dom gamla lokalerna har Brf Snicken flyttat in.
År 1927 blir Fritiof Bergman ensam ägare till Ljugarns Snickerifabrik. Fabriken kan bl.a. erbjuda följande: byggnadssnickerier, enkl. möbler, skolbänkar, ägg- och fruktlådor m.m. Fabriken har 1930 cirka 20 anställda och timpenningen för en verkstadssnickare är 55 öre. Trots svåra tider med dålig lönsamhet lämnar den Bergmanska familjen 1934 den primitiva bostaden i fabriken och flytta in i en nybyggd villa på granntomten (Hålvägen 4).
Upprustningen av försvaret i slutet av trettiotalet innebär ett uppsving för fabriken som nu får betydande beställningar av inventarier till de militära förbanden på ön. År 1946 avlider fabrikör Fritiof Bergman 66 år gammal och sönerna Fritz och Ivar tar över rörelsen.År 1952 står Ivar Bergman som ensam ägare till Ljugarns Snickerifabrik. När Gotlandshem och Riksbyggen under femtio- och sextiotalet nyproducerar bostäder i stor skala är det Ljugarns Snickerifabrik som levererar merparten av snickerierna, däribland ett stort antal köksinredningar. En annan specialitet är trapptillverkning. Den skicklige snickaren Henrik "Hinko" Johansson gjorde årligen cirka femtio "lättgångna" trappor. År 1973 lämnar Ivar Bergman över verksamheten till fem anställda: Fritz Bergman, Gustav Nilsson, Gerhard Ahlgren, Birger Lindgren och Gösta Ohlsson. En affärsuppgörelse som skapade arbetstillfällen och garanterad fortsatt drift av fabriken. Några år senare anslöt Sylve Bergström. År 1991 tar Tommy Engberg inflyttad Örebroare tar över driften. Oktober samma år köper Bengt-Ove och Cilla Ohlsson från Alskog, Ljugarns Snickerifabrik. Utöver den traditionella tillverkningen av byggnadssnickerier har verksamheten utökats med glasmästeri och produkter anpassade till fritidssektorn (lusthus, växthus m.m.). Fabriken får delvis nytt utseende när tillbyggnaden står färdig 2001. Idag finns alltså verksamheten i Alskog och i dom gamla lokalerna har Brf Snicken flyttat in.
Om du söker boende i Ljugarn - se mitt inlägg från 2016 och hyr av oss,,,,, Länk
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)