Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 23 maj 2011

Mediadrev i kvadrat och fascistjournalistik.

Jag säger bara Ola Lindholm och Kung Karl Gustaf. Sicken tur att jag slutat köpa kvällstidningar för många år sen.

Mediahets:
Jag tycker att det är förnedrande att se hur löpsedlarna föraktar min och andra människors intelligens genom att fria till våra allra lägsta känslor och reaktioner. Enligt min stillsamma åsikt är det i en sån miljö och med sådana metoder som man hetsar till och skapar fascism.
Man försöker hetsa fram en opinion.
Man har dunkla syften.
Man vill man sälja fler lösnummer.
Men man vill antagligen åstadkomma nåt större. T ex att få en kung att avgå. Det vore en fjäder i hatten som heter duga. 

Motivet till hetskampanjen mot Ola Lindholm är svårare att förstå när det gäller upprördheten och den moraliska indignationen. Men bollen låg på straffpunkten och det  var öppet mål - antagligen var det svårt att låta bli. Men omfånget? Hur ställer det sig till händelsen eller brottet som sådant? Är det verkligen okay? Jag tycker inte det. När nyhetsvärdet övergår i fascistjournalistik är det inte okay.

Kan man jämföra?
Hur många kändisar har ertappats med att använda illegala droger? Hur vanligt är det inte bland journalister att använda droger? Amfetamin för att hålla sig vaken och alert? Lite koks på krogen.
Är den jämförelsen intressant? Ja antagligen - även dessa personer har barn och umgås med barn. Även journalister har ett yrke som kräver omdöme och hög moral.
Borde man börja rota också i deras bakgrund och privatliv för att avsätta dom från jobbet eller förbjuda dom för att träffa sina barn - eller har dom fribrev för att dom tillhör en tredje statsmakt?

Alla vi andra som besöker krogar, nattklubbar, svartklubbar mm. Har vi rent samvete? Umgås vi inte också med människor som kanske är tvivelaktiga eller med låg moral. Vem ska kasta första stenen? Hur många har sett på porrfilm utan att fundera på vilken smutsig verklighet som den branschens företrädare lever i?
Javisst kungen kanske har varit på porrklubb - men återigen - vem ska kasta första stenen.  Han borde självklart ha tänkt sig för, det tycker jag också men jag vägrar att bli upprörd. So what? 


Yrkesstolthet:
Är journalister på kvällstidningar verkligen stolta över sitt jobb, sin produkt?
Går dom till jobbet och mår bra verkligen.
Är det inte en bransch som prostituerar sig i jakten på lösnummerköpare.

Det var några retoriska frågor.


Välj ett alternativ:
Det finns bra journalistiska produkter. Välj bort Aftonbladet och Expressen, dom har förlorat sin själ.


Välj t ex Fokus: http://www.fokus.se/


Eller välj Filter: http://www.magasinetfilter.se/

1 kommentar:

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: