Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

lördag 26 januari 2013

Staffan Heimerson, den förträfflige

Den här lilla bloggen existerar ju bara för att jag är förälskad i södra Frankrike och började skriva olika inlägg med anknytning till Frankrike. Idag drygt 150 inlägg senare så klart finns det många inlägg som inte alls handlar om Frankrike eller kuster i södra Frankrike. Ofta handlar det då istället om andra kuster och smultronställen men vissa inlägg har ingen som helst anknytning till mitt grundtema.

Men just detta inlägg har faktiskt det vid närmare betraktelse - om än lite långsökt.
Jag var på bokmässan i höstas och träffade Staffan Heimerson, denne världsreporter, och köpte två av hans böcker, bl a hans senaste. Kopplingen till Frankrike är att han är bosatt i Provence, nära Nice och Rivieran. Staffan skriver mycket läsvärda böcker och en sak kan man säga om honom (minst) - han är modig och självsäker nog att ha en åsikt och stå för den. Jag gillar hans stil.

Staffan skriver också i Svensk Franska Magasinet tillsammans med sin partner Marianne Phil och ger tips på krogar i södra Frankrike.

Här är dom två bra böcker jag köpte på bokmässan (som också rekommenderades av Staffan H själv).

Dels hans senaste bok som heter "Överallt & Ingenstans" och består av ett urval av spännande och intressanta reportageresor. Så här i efterhand kan man tycka att det är tur att han har överlevt under sina - ibland minst sagt - äventyrliga resor. 


Överallt och ingenstans : resor, äventyr och en och annan tanke (inbunden) 

Den andra boken är "Idel Öra, möten med märkliga männskor " som består av ett antal reflexioner från intervjuuppdrag med spännande personer. T ex Hans Rausing, Jackie Arklöv, PG Gyllenhammar, Bo Hagström (Solens mat), Bibi Andersson, Carl Bildt. Stort nöje med läsningen....

 Idel öra 22 möten med märkliga människor, divor, våldsmän, gamla gubbar, unga ess, sanningssökare och lögnhalsar

En annan bok som Staffan medverkat i och som jag tycker verkar spännande är nedanstående. Den handlar om svenskar som köpt hus i Frankrike. Denna har jag inte läst och den är slut på förlaget. Men kanske inte helt omöjlig att hitta. 
I'll give it a try .......

 
Drömmen om Frankrike





Gengångarna på SVT Play

Jag måste bara puffa lite för den nya franska serien som börjat sändas på SVT Play (och än så länge bara där). Det verkar som om serien samtidigt sänds på Canal+ i Frankrike. Jag har blivit helfrälst efter att ha börjat titta på de första avsnitten som redan ligger ute (det finns just nu 8 avsnitt på SVT Play).

På franska heter serien Les Revenants och på svenska heter den nu "Gengångarna".

Utan att avslöja alltför mycket så består handlingen om ett antal barn som efter att ha dödats i en trafikolycka plötsligt, efter ett antal år, levande återvänder till den lilla alpby som dom växt upp i. Till stor bestörtning för deras anhöriga förstås. Genomgående bra skådespelare - bl a spelar Clotilde Hesme en av dom kvinnliga huvudrollerna (Hon spelar bl a med i den utmärkta feel-good filmen "En lanthandel i Provence" ("Le fils de l'epicier", rekommenderas!). Temat i serien påminner mycket om Twin Peaks, dvs lite skruvad, mystisk, skrämmande och trolsk.

 Jean-Claude Lother/Haut et Court

 Gengångare avsnitt 5

 Eftersom jag gillar att se franska filmer av flera anledningar så njuter jag hela tiden. Detta är en riktigt bra serie - men inte för barn.....  Se den om du kan!

Också ett utmärkt tillfälle att träna på franskan!

torsdag 3 januari 2013

Mascar's Mazurka "Malla" finns inte mer

Idag den 3 januari 2013 gick vår älskade mellanschnauzer Malla till hundarnas himmel.

Malla som ung hund på Marstrand
Tack älskade vän för allt du gett av lojalitet, glädje och kärlek 

  
Sån stil du har gumman

Vi kommer aldrig att glömma dig.

Datum 2013-01-03
 "Malla"     Mascar's Mazurka
1999-03-31   -   2013-01-03

måndag 24 december 2012

Vad är Julen för dig?

För mig är Julen framförallt TRADITIONER.......
  • Julen är en familjehögtid där lugn och ro helst skall infinna sig. För en del är julen en religiös högtid i första hand men för dom flesta nog just detta av mindre betydelse.

  • Julen är också mat-traditioner. Här är min roll bl a att göra julsenapen och Äggosten.
 Här är mitt recept på "Äggost från Tjörn"              
 
Ingridienser:
3 liter mjölk (röd)
6 ägg
1-3 dl socker (här är det mycket delade åsikter)
3 dl gräddfil
Grejor som behövs:
Stor kastrull
Tunn gasväv eller en kökshanduk
 Hålslev
Äggostform eller ett stort hålslag
En stor och en liten bunke.







 
1. Vispa samman mjölk, grädde, fil och ägg i en kastrull.
2. Värm upp långsamt och rör hela tiden utmed botten med en träspade.
3. När massan skär sig drsa kastrullen åt sidan och får vila några minuter.
4. Önskas "torrare" äggost ges den ytterligare ett uppkok.
5. Skeda över massan i den hålförsedda formen som ställts över en uppsamlingsskål. Mellan varje helt varv sockrar man lite.
6. Ställ äggosten svalt att rinna av över natten.
7. Serveras med t ex Björnbärssylt

PS: Vasslan är god till brödbak





Recept på min julsenap

1 påse          Bruna senapskorn
2 påse        Gula senapskorn
         0,7 dl          Colemans senapspulver
3 tsk           Dijonsenap
4 msk           Kallt starkt kaffe
0,5 msk             Balsamvinäger
4 msk           Whisky
1 msk            Farinsocker
            ½ tsk       Apelsinskal smått rivet
      1-2 msk     Kallpressad rapsolja

Senapskorn mals med järnkula alternativt blöts över natten. 
Blanda sen alla ingredienser.  Smaka av, blanda igen.
Vänta över natt med att fylla på sista rapsoljan. 
Senapen kan bör utblandas med gräddfil innan
servering för mildare smak.
 Gula frön är mildare
än bruna

  • Julen innebär också goda drycker. Man kan t ex komma över extra god öl. Men man måste inhandla den på Systemet redan i början av december för att få nåt med av dom godaste sorterna. 
  • En annan jultradition är att smaka på ett gott och vällagrat Portvin. Men detta har jag skrivit om tidigare - se länk. 
  •  Sen kan man inhandla en god julsnaps. Just detta år så letade vi fram en pärla ifrån beställningssortimentet. Det är ett ambitiöst "bränneri" i den lilla orten Gammelstilla som både kryddar brännvin och är igång med att tillverka whisky.  
Gammelstilla Aquavit (länk)

  •  En annan tradition under julen är julmusiken. Det är bara och endast till julen som åtminstone jag lyssnar på Händel's körverk Messias och Bach's Juloratorium.

 
  • Det är också bara vid denna tid som man också lyssnar på alla sina jul-CD:s. En del bra och många mindre bra. Men det är en trevlig tradition att låta julmusiken gå. Bob Dylans julskiva är extra trevlig.


Men Julen är framför allt en tid att må gott
Det är skönt att kunna slappna av efter all stress innan jul och bara gå in en behaglig dimma som doftar glögg, gran och kardemumma (till toner av  bjällerklang).

GOD JUL!   



onsdag 14 november 2012

Oppidum d' Ensérune

Efter att ha läst bl a den  utmärkta bloggen "Livskvalitet som pensionär i Europa" (http://france-midi.blogspot.se/) så letade vi oss till detta  lilla berg mitt i odlingslandskapet. Det var inte så svårt egentligen. Man åker från Beziers utan att välja motorvägen och åker mot Narbonne. När man kommer till Nissan lez Ensérune så är man framme och skall svänga av till höger. Det är skyltat från vägen och man kör nästan ända upp på kullen. Vid P-platsen finns en orienteringsskylt.  

Ordet "Oppidium" kommer från latinet och betyder just betyder befäst kulle. Antagligen var detta en alldeles utmärkt plats att bo och försvara sig på. Det sägs att här bodde människor redan ca 600 f kr. Det var Galler som byggde sina byar så här. Senare gissar jag att Romarna tog över befästningen.




Det som är mest anslående - åtminstone för mig som inte är jätteintresserad av gamla stenhögar - är snarast landskapet nedanför kullen.

Här var förut en sumpmark som dikades ut och odlades. Området heter Étang de Montady och det var redan på 1200-talet som man dikade ut området och ledde bort vattnet via en lång akvedukt. Alla som var med i projektet fick varsin tårtbit, därav det fantastiska mönstret. Jag läste någonstans att denna samfällighet mellan odlare fortfarande existerar! Även akvedukten finns att titta på!

L´Étang de Montady - bra bild eller...?

När man tittar på Google Map på området så ser man "Etangen" från en satellit vilket inte gör den mindre ansående.




 
Det finns ett muséum uppe på kullen. Givetvis stängt när vi vardär men det fanns en hel del att titta på ändå - förutom utsikten vilket e g e n t l i g e n  var vår orsak till att åka hit. Det är uppenbart att detta var en stor by och befästning. Det finns gott om lämningar än idag. 









tisdag 13 november 2012

Kvarnholmen - nytt bostadsområde vid Stockholms Inlopp

Vi var i helgen i Stockholm och hälsade på kompisar som flyttat till en nybyggd bostadsrätt i Kvarnholmen. Kan inte låta bli att kommentera detta nya bostadsområde vid Stockholms inlopp. Ett fantastiskt läge i det område där KF hade sina fabriker för bröd, chark mm alldeles bakom Henrikdalsberget och strax utanför Hammarbyslussen.

Lite av en byggarbetsplats idag men om några år ett inbott och mycket attraktivt område på gång- och cykelavstånd till Stockholms city. För att inte tala om den båtskyttel som går från Nybrokajen. Den går till ett annat nybyggt område - Finnboda Varv - hit och sen vidare till Nacka Strand och Värtahamnen där man också håller på och bygger en ny stadsdel (Norra Djurgårdsstan) när Stockholms Hamn har tvingats släppa markområden och flytta sin godstrafik till Nynäshamn/Norvik.

Tänk att kunna ta båten till jobbet - på SL-kortet!!

Kolla in utsikten från balkongen. Rätt över från balkongen så ser man Täcka Udden (Wallenbergs och SEB:s representationsvilla). Till höger om detta ser man Villa Mullberg och längre ut Thielska Galleriet. Till vänster in mot Slussen kan man se Manillaskolan för dövstumma och Waldermarsudde. Alla dessa är klassiska byggnader och denna del av Djurgården erbjuder härliga promenader och möjlighet till både kultur- och restaurangbesök.  Och man tar bara båten nedanför sin port och rätt över vattnet ......


Visst är det ett superbra läge!!

Kvarterskrog med god klass

Nykomling i Majorna, Mariaplan, Göteborg -
 Enoctea Maglia

Robert Maglia heter en kock som har ursprung i norra Italien. Han har bl a skrivit en matbok tillsammans med Bo Hagström som vi känner igen från TV.


Vi var där ikväll för en vardagsmiddag och det kändes helt OK. Restaurangen ligger mitt på Mariaplan i Majorna som man kanske kan kalla för Göteborgs Södermalm. Vi kommer in i en trevlig miljö, får trevligt mottagande av hovmästaren som vi känner igen från Leif Manneströms tid på Sjömagasinet. Vi drack lite vin och beställde oliver till förrätt. Två av oss åt Gnocci och jag själv beställde Pärlhöna på rotfruktspuré med stekt sidfläsk. Menyn är olika varje dag och skrivs på en griffeltavla så att alla kan läsa de olika förslagen på antipasti, primi, secondi, contorni och dolci. Vi åt i princip bara huvudrätten sålunda med ett glas vin och avslutade med kaffe. Sammanlagd kostnad ca 900 kr, ca 300 kr per person. Som sagt en trevlig kväll med trevlig lokal, trevliga gäster och betjäning och god mat. Helt ok prisbild men det är klart skulle vi äta hela programmet skulle det kostat säkert 600 kr per person.

Värdelöst vetande: "Enotica" betyder tydligen Vinbar.


Den nyöppnade restaurangen Enoteca Maglia. på Mariaplan i Göteborg lyser upp i kvällsmörkret.