Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 2 november 2010

Vildjäsning

Om sex veckor är årets glögg klar - godare än systemets!!

5 liter svagdricka
4 påsar nejlikor
500 gram russin
1 påse hel kardemumma
3 bitar hel ingefära
3 kanel-stänger
50 gram jäst
6-8 skivor potatis
2 kg socker
Använd hink med handduk över eller damejeanne med jäsrör.
Decificera hink, slevar  mm med kokande vatten.
Häll svagdrickan och sockret i hinken och rör om tills sockret
är löst. Lös upp jästen i ett glas ljummet vatten.Häll i det och 
kryddorna och skaka om ordentligt
Jäsningen bör komma igång över natten. Skaka/rör varje dag

i två veckor eller tills jäsningen nästan helt avstannat. Häll bort
bottensatsen och sila. Gör gärna om det efter några dagar.
Låt stå orört i en vecka för klarning. Använd helst hävert för 
buteljering på glad flaska. Om det är för sött - späd med lite
billigt rödvin. Smakar ännu bättre efter ett års lagring.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Nu är det dags att tappa om glöggen - det börjar smaka som glögg. Inte för söt, tyder på god jäsning och bra alkoholstyrka. Får nog eftersöta lite så den inte blir för torr.....

    SvaraRadera
  2. En märklig glöggsats. Efter omtappningen kunde jag konstatera att sockret gått åt - dvs omvandlats till alkohol. Fyllde på med ytterligare typ 1/2 liter strösocker. Sen har jag fyllt på socker i två omgångar (bara detta måste ha blivit minst 1,5 kg till ytterligare) och det jäser stadigt - ca 10-14 kluck i minuten - dvs en kanska rejäl jäsning. Undrar hur stark det kommer att bli, jag har läst nånstans att man inte kommer upp i högre alkoholhalt än ca 12% eftersom jäsningsbakterierna där då. Har inte smakat på glöggen än och den måste tappas om ytterligare ett par gånger. Tveksamt om denna glögg kommer att drickas denna jul???

    SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: