Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 17 december 2014

Hittade en "matkarta" över Frankrike

Idag var jag på Wijnjas ostkällare för att handla lite julost och sprang på denna plansch över Frankrike och franska specialiteter. Mest är det ostar men också andra mejeriprodukter. En fin plansch och jag lyckades fotografera den med hyfsad skärpa.


De Gaulle talade om hur svårt det var att styra ett land med 1.000 ostsorter. Här på listan finns i alla fall ca 60 sorter. 

Lite nytt för mig är att det förefaller som om även ostar - likt viner - har AOC. Jag gissar att det betyder att en viss ostsort måste vara tillverkad inom ett begränsat område för att få bära ett visst namn. 

T ex "Comté" som produceras nära den Schweiziska gränsen (30).
Eller "Roquefort" som produceras i Lanquedoc-Roussillion (50).

Vad jag köpte? Jo lite av varje. 
Wijnjas har ett stort utbud och bra priser och jag gick därifrån med
en "Camembert de Normandie", en "Chevre traditionel" från Provence, ytterligare en ost från Normandie, en Brie"Petite Normand, en blåmögeost till pepparkakorna samt lite annat smått och gott. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: