Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

lördag 28 september 2013

Vinproducenternas revolt 1907

Vi såg en spännande skylt vid katedralen i Narbonne och hemma i Sverige forskade jag lite mer. Vad handlade detta om? 

Nån form av militär ockupation??

Vinproducenternas Revolt i Languedoc 

Allting börjar med en invandrare från Amerika: en liten gul bladlus. Det var "vinlusen" Daktulosphaira vitifoliae. Från 1863, då den först upptäcktes i departementet Gard nära Nîmes kom den gradvis att sprida sig i hela Frankrike och därefter resten av Europa. Efter hand ersattes vinstockarna av sorter från Amerika, som var motståndskraftiga mot vinlusen. 

Det var mycket svåra år för vinodlarna. Särskilt i Languedoc som var beroende av massproduktion av enklare röda viner. När vinskörderna så småningom - runt år 1900 - hade återhämtat sig, så hade importerad och billigt vin och sprit tagit hela marknaden. Framför allt bestod den nya konkurrensen av "sockrade" viner, bl a från franska kolonier. Genom nya processer hade man kunnat öka alkoholstyrkan. 

Missnöjet bland vinodlare i hela södra Frankrike var stort och spred sig snabbt. Det blev inte bättre när den franska regeringen år 1903 minskade skatten på socker för att uppmuntra den "nya tekniken" att eftersöta vinerna. Under åren 1902 och 1903 var det dessutom missväxt och dåliga skördar vilket ytterligare försämrade läget och ökade odlarnas missnöje. Detta skulle komma att utvecklas till ett av de största civila upproren i Frankrike. Förutom missnöjet bland bönder och lantarbetare så fanns det en militant självständighetsrörelse som såg möjligheten att få regionalt självstyre och självständighet från Paris. Viktigt var också att försvara det lokala språket i söder - "Langue d'Oc"

Totalt samlade revolten demonstrationer i hela Languedoc. Bara i Montpellier sägs mellan 600-800.000 personer samlats den 6 juni. Mer än 300 lokala borgmästare och kommunförsamlingar avgick i protest och kommunal administration stängdes. 

En av de första orter som utsattes för allvarliga revolter var just Narbonne där mellan 80-100.000 personer samlades den 5 maj i ett demonstrationsmöte.  Det var också i Narbonne som sex personer dödades av militären. Revolten fick sin kulmen under maj och juni 1907. Regeringen i Paris satte in sammanlagt hela 22 infanteriregementen och 12 regementen kavalleri i hela södra Frankrike. 

Militären bygger barrikader i Narbonne
Hela upproret höll på att kantra över till ett regelrätt inbördeskrig i juni och särskilt under dagarna 20-21 juni då bl a ett helt regemente gjorde myteri, marcherade till Beziers och anslöt sig till demonstranterna.

En av de viktigaste ledarna för upproret var Marcelin Albert, en café-ägare och liten vinproducent. Han kom att betraktas som ett slags "Languedociansk" Robin Hood, en försvarare av lokala rättigheter gentemot en brutal centralmakt. Premiärminister under denna tid var Georges Clemenceau.

 

 

Resultat av konflikten

  • Den 29 juni 1907 stiftade parlamentet en lag som förhindrar sötning av viner
  • Upproret ledde så småningom till skapandet av franska, och så småningom europeiska, regler för klassificering och skydd av vin. Detta system - Appellation d'Origine Contrôlée - finns kvar fortfarande idag, AOC
  • En annan företeelse från denna tid är skapandet av vinkooperativ. Dessa växte fram under de svåra år som vinbönderna hade innan vinrevolten. De allra första vinkooperativen startas 1901 i Maraussan och Mudaison
 ---------------------------------------

Ja så kan det gå - bloggande är kunskapsbildande. En liten skylt i Narbonne inspirerade till att söka ny information.
- Jag själv lärde mig mycket mer om detta än jag kunde tidigare. 
- Hoppas att också någon annan kan ha glädje av detta inlägg. 

fredag 27 september 2013

Languedoc 2013; Etapp 1: Narbonne en regnig dag .....

Under en regnig och tråkig dag besökte vi Narbonne. Ett i flera stycken bedrövligt möte. Kanske berodde det på vädret - kanske berodde det på att vi blev på dåligt humör eftersom vi - som flera gånger tidigare - förträngt att man har siesta i denna del av landet. I princip allt i denna ganska stora stad var stängt - och där gick vi i regnet.


Så vad gör man - man besöker det som är öppet. Kyrkan eller som i detta fall Cathédral Saint-Just Saint-Pasteur. Detta är verkligen en mäktig katedral och eftersom vi nyligen hemma i Sverige tittat på Kunskapskanalen (bästa TV-kanalen just nu i Sverige) och sett hur man gjorde för att bygga dessa i början på 1000-talet. Det är svårt att förstå hur det var tekniskt och mänskligt möjligt att konstruera och bygga dessa fantastiska katedraler för så länge sedan. Man hade rep, block, lod, vinkelhakar och penna och papper. Inte så mycket mer. Det är verkligen imponerande när man betraktar det idag. De hantverkare som hade kompetensen att bygga katedraler var eftersökta i hela Europa. Men gissningsvis hann dom inte bygga så många katedraler under en livstid...........


Klosterträdgården
Katedralen i  Narbonne är mäktig. Mittvalvet är 41 meter högt vilket gör det till det fjärde högsta i hela Frankrike. I katedralen återfinns också den den största orgeln i hela kontinentala Europa. Den är 25 m hög!




Mäktig vävnad, säkert 6 m hög
 

Tips på inlägg: Läs också om vinproducenternas upplopp i början av 1900-talet ----------------->  länk 

torsdag 26 september 2013

Languedoc 2013, Etapp 2:

Base Camp:  Marseillan

Utflykter: Agde, La Grande Motte

Så var vi alltså återigen i Marseillan, denna trevliga by - eller är det kanske en liten stad? "Ville" eller "Village"?

Vi visste redan tidigare att detta är en mycket trevlig ort. Marseillan ligger intill Étang du Thau som är ett innanhav med omfattande mussel- och otronodlingar. I sin utmärkta blogg "Brev från Servian" skriver Karin om sitt besök i Bouzigues där man hittar bra skaldjursrestauranger. 

Det viktigaste skälet till att vi hamnade i Marseillan var att vi hittat ett Bed & Breakfast som är jättetrevligt. Jag har nämnt detta tidigare i mitt inlägg om B&B i regionen. Les Chambres de Andrea. Jag rekommenderar det igen! Det är verkligen personligt och känns riktigt exklusivt. Värdinnan är noga i detaljerna och ytterst omtänksam.






Återkommer snart med inlägg om utflykter.



söndag 22 september 2013

Lite Fransk känsla

Även i Sverige kan man känna sig lite fransk ibland .............


Ostron är ett ganska ovanligt skaldjur på svenska matbord. Trots att det är förhållandevis billigt att köpa även i Sverige. En låda med 12 st franska ostron kostar ca SEK 175:- och det är bra pris jämfört med andra skaldjur.

En diné med tolv gratinerade ostron och saffransris med en flaska Picpoule satt bra en vanlig hemmakväll i Sverige. Ganska enkelt att göra och lite festligt och gott. Vi provade lite olika gratineringar;
  • Getost och craime fraich
  • Hackade gröna oliver, hackad purjo och craime fraich
  • En dessertost - blåmögelost


Dom två första var klart godast. Nästa gång skall jag gratinera med hollandaise-sås.

Allt enligt recept i den utmärkta boken "Ostron - en kulinarisk resa i tid och rum" av Lars och Jane Hansare. Dom har tidigare varit utflyttade och bofasta i byn Castelnau i Languedoc men har nu flyttat hem till Sverige.


Ostron : en kulinarisk resa i tid och rum

torsdag 19 september 2013

Tusentals Plataner utefter Canal Midi måste avverkas

Under Etapp 1 av vår sommarresa i Languedoc bodde vi i Villeneuve-Les-Beziers. Byn genomkorsas av Canal Du Midi. Tyvärr har kanalen drabbats av en svampsjukdom som gör att dom vackra och skuggande Platanerna utefter kanalen dör och måste sågas ner.


En tragisk syn
I slutet av detta år kommer nästan 7000 Platanträd utefter Canal du Midi att ha sågats ner. Samtidigt har 1000 nya träd planteras för att på sikt återställa kanalen som alla är vana att se den. Träden har drabbats av en skadlig svamp som gör att träden dör och riskerar att falla över kanalen. 

Idag är cirka 10.000 träd drabbade av svampen och det finns uppenbarligen inga andra motmedel än att såga ner träden och ersätta dom med nya. Man identifierade problemet så sent som 2006 och tillväxten av skadade träd har varit "exponentiell". Orsaken till att det är i stort sett omöjligt att stoppa den skadliga svampen, är att den sprids genom vattnet i kanalen som alla Plataner tar upp genom rötterna.

Ansvarig för projektet är  den franska organisationen Voies Navigables de France (VNF) som opererar och utvecklar de franska vattenvägarna som sammanlagt består av 6.200 km kanaler och farbara floder. Länk.

Det kommer att ta tjugo år att slutföra arbetet och man får vänta upp till trettio till femtio år innan landskapet utefter kanalen är återskapat. Hittills har projektet kostat 11,5 miljoner €. Den totala kostnaden beräknas idag uppgå till 200 miljoner €, men vem kan gissa vad det kostat innan det är klart?

Kanalen byggdes för att förbinda La Garonne och Atlantkusten med Medelhavet. Sen 1996 då kanalen hamnade på UNESCOS världsarvslista har båttrafiken på leden ökat med 40%. 

För den som vill ha detaljerad information om just Canal du Midi finns en hemsida med detaljerade beskrivningar över vattenvägar i Europa. Se Länk  

söndag 15 september 2013

Languedoc 2013; Etapp 2: La Grotte de Clamouse

Samma dag som vi besökte den vackra byn Saint-Guilhem-le-Desert passade vi på att besöka även grottorna i Clamouse.

Infarten till grottorna ligger strax norr om "Djävulsbron" som ursprungligen byggdes redan på 1000-talet.

Djävulsbron, Pont du Diable



Ca 1 km ganska kuperad vandring


Detta var första gången som jag besökte grottor av denna typ och storlek. En stor upplevelse.

Själva grottvandringen sker med guide och man  utrustas med bärbara hörlurar med information på olika språk - dock ej svenska. Under vandringen som tar drygt 60 minuter och är ca 1 km lång är fotografering tillåten - dock utan att använda blixt. Därför är dom bilder jag visar kanske inte helt skarpa. Men det finns fler och bättre bilder på hemsidan

Jag ska inte gå in på geologiska fakta om droppstenar som stalagmiter (växer nerifrån) eller stalaktiter (växer från "taket"). Men så mycket vet jag att det är droppande vatten - som kristalliseras och bildar dessa formationer. Se t ex Wikipedia.  Grottorna i sig bildades genom att dalgången där floden Hérault nu rinner för länge sedan var fylld av vatten och att tryck av vattnet åt sidorna bildade gångar och grottor.


Stalaktiter som bildar draperier


Humusfärgade stalaktiter
Detta var ett mycket minnesvärt besök. Men jag gissar att om man har sett en grotta så har man sett alla. Åtminstone om man inte har ett särskilt geologiskt intresse.  

Så har du inte sett grottor förut - gör det!

 

lördag 14 september 2013

Raisins Surmuris

Gott vin från Domaine La Vistoule, Languedoc, France.

För några somrar sen köpte vi ett spännande vin på en domaine inte så långt från Vendres, söder om Beziers. Årgång 2010. Jag har försökt hitta mer om Domaine La Vistoule på webben men inte hittat nåt ännu. Troligen är det en mycket liten vingård. Men den producerar ändå viner som hittat utanför Frankrike. Vi köpte vinet hos en grannodlare.

Vinet görs av försiktigt handplockade övermogna druvor som plockas långt efter den vanliga vinskörden och - om jag förstod det hela rätt - helst när den första frosten slagit till. Metoden är alltså i stort sett densamma som för Sauternes. Det är endast vissa år som skörden möjliggör denna metod (i Languedoc i alla fall) antagligen beroende på hur vädret är under hösten.

http://www.lenezdansleverre.com/540-thickbox_leowine/la-vistoule-moelleux.jpg
Bilden från Internet
 
När man plockar övermogna druvor långt senare än den vanliga vinskörden ökar mängden socker i frukten och druvorna torkar till ungefär sin halva vikt. För ett vin som framställt enligt denna metod kan man inte tillsätta ytterligare socker i processen (enligt EU-reglerna). 



Ett vin kan hänföras till denna kategori när det har en restsockerhalt uttryckt i inverterat socker är lika med eller större än 5 g per liter. Det skall också enligt EU lag om vin på övermogna druvor:
  • framställts utan berikning;
  • ha en verklig alkoholhalt av lägst 12% vol

Hur avnjuts detta vin då?

Enligt dom vi köpte vinet av dricker man detta vin efter arbetsdagens slut och efter middagen. Gärna sittande på sin veranda eller liknande. Drick det som det är, lätt kylt. Man kan toppa upplevelsen genom att pröva med en bit vällagrad Västerbottenost.


Grattis på födelsedagen herr G!!