Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

söndag 23 oktober 2011

Böcker om livet i södra Frankrike (6)


Ett år i Provence
Peter Mayle
ISBN 91-7707-093-3
En underbar bok om ett engelskt medelålders par som flyttar till Provence. Dom köper ett hus i Luberon-distriktet nära de små städerna Ménerbes och Bonnieux. Boken skildrar deras första år när dom lär känna grannar (några är riktiga original och några är riktiga pärlor), anlitar hantverkare och gör utflykter i trakten.

Vad ger denna boken förutom en god läsupplevelse? Den ger en personlig spegling av livet på den franska lantbygden. Visserligen en bygd som har gott om turister under tre månader av året men som under resten av året präglas av årstidernas olika sysslor och njutningar. Den ger en god uppfattning om det franska kynnet och den franska bondens klurighet. Man lär sig en del, får t ex en inblick i den franska tidsuppfattningen. Här ett utdrag ur boken:
 • "Om en liten kvart" betyder någon gång idag. "I morgon" betyder någon gång den här veckan. Och det mest elastiska tidsbegreppet av alla, "fjorton dagar" kan betyda tre veckor, två månader eller nästa år, men aldrig någonsin betyder det fjorton dagar. Vi lärde oss också att tolka det teckenspråk som ingår i alla diskussioner om tidsgränser. När en provencal ser en i ögonen och säger att han kommer att stå och banka på på dörren för att få börja arbetet på tisdag, definitivt, då är det händerna man ska titta på. Rör de sig inte kan man vänta sig att han kommer på tisdag, likaså om de lugnande klappar en på armen. Om ena handen hålls i midjehöjd med handflatan nedåt och börjar vagga, så får man justera tidplanen till onsdag eller torsdag. Om vaggandet ökar till upprört viftande menar han egentligen nästa vecka eller gud vet när,; det beror på omständigheter han inte rår över.  
Vi får också lära oss i boken om uttrycket "Normalement". En slags fransk friskrivningsklausul. Dvs om allt fungerar som det ska, om det inte regnar, om inte lastbilen går sönder eller om inte svågern lånat verktygslådan - då kanske hantverkaren kommer på tisdag.

Läsaren får följa parets äventyr under ett år och följer med i deras glädje och anpassning till ett nytt liv och ett nytt sätt att förhålla sig till sig själva och sin omgivning. Inte minst till sig själva kanske - och det är väl det som kanske är det viktigaste, att lära sig nåt nytt om sig själv.

Köp boken.
Läs boken.
Njut.

Detta är ett avsnitt av sju där jag ger en kort beskrivning och recension av böcker om södra Frankrike som jag läst och tagit intryck av. Jag har försökt att ta med sådana böcker som inte är självklar turistlitteratur utan istället satsa på böcker som på något sätt försöker förmedla en känsla. Vilket jag lyckats med i de flesta fall.... 

2 kommentarer:

 1. Hejsan,

  går det att kontakta dig via e-post angående ett länkbyte?

  Med vänliga hälsningar,

  Anders

  SvaraRadera
 2. Jag har kontaktat dig via din hemsida men nmr den legat nere ett tag. Hoppas allt ok.

  SvaraRadera

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: