Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

torsdag 13 oktober 2011

Gérard Bertrand - ett bra vinhus

Bra bild, bra vin.
Se Languedockorset på glaset.

Något om Languedoc-korset:
Historiskt har det i Languedoc levt en stor andel protestanter (kallades då för Hugenotter). I dag lever protestanter och katoliker fredligt ihop men så var det inte förr. Ett löfte om religionsfrihet återkalIades l685. Det innebar bl.a. att protestanter inte fick begravas på kommunala kyrkogårdar – än idag föredrar många protestanter att begravas hemma på gården.

För att protestera mot återkallandet av löftet om religionsfrihet, tillverkade en guldsmed i Nimes det s.k. Hugenottkorset som sen blev Languedoc-korset. Protestanterna ville använda ett kors för att visa sin kristna tro - men med en korstyp som skiljde sig från det latinska korset och den katolska kyrkan. Man valde därför ett malteserkors som fick en utforming som påminner om fyra pilar som pekar mot centrum. Detta uttolkas som de fyra evangelierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: