Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

tisdag 14 juni 2011

Rapport nr 1 från en regnig semester i södra Frankrike

Det var alltså semester och vi hade reserverat ett hus utefter Purpurkusten i två veckor. Och vädret var som sagt exceptionellt.


Men vem låter sig nedslås av lite dåligt väder? Som tur hade vi tagit bilen ner från Norra Europa och därför fanns ju annat att göra än att sucka över frånvaron på sol och bad. Och helt hopplöst var ju inte vädret om man ska vara ärlig. Det fanns dagar med sol och bad och det var bara några dagar som var helt hopplösa.

Inom en radie på 10 mil från Portiragne där vi bor finns vacker natur, historiska besök, spännande städer och vinkultur. 
Roquebrun 

Vi började med att besöka kanten av bergsmassivet - där ligger Roquebrun efter en vacker bilresa - bara några mil norr om Beziers. Genom byn rinner floder l'Orb och byn domineras därför av en mycket vacker bro från 1870-talet

Om man vill besöka vinkollektivets butik Cave de Roquebrun så ta till vänster på "Avenue des Orangers". Efter ca 300 meter på vänster sida ligger en modern vinbutik med mycket välrenommerade viner. På samma gata tillbaka - på motsatta sidan kvarterat innan bron - hittar man en trevlig liten Cave som säljer vinerna från Domaine Michel Claparéde. Namnet Prieuré Saint-André på hans viner syftar på den präst som grundade den första kyrkan i Roquebrun 1126 (avdelning värdelöst vetande). Jag blev mycket förtjust i ett torrt vitt vin som heter "Emelie" med bas av muscat och vi köpte givetvis också detta vin.

Slutligen - innan du lämnar Roquebrun - ta en kopp kaffe på caféet alldeles vid brofästet. Här har man koll på allt som händer i byn och dom serverar det bästa Café au lait jag druckit under semestern. 
     
Utsikt från vägen mot Roquebrun

   
 Det kommer fler betraktelser från flera små orter i närområdet till Portiragne/Beziers.


Roquebrun är ett eget vindistrikt inom appellationen S:t Chinian. Här finns några mycket erkända vinmakare - t ex Domaine Thierry Navarre. Har du tur så är hans Cave öppen. Thierry är en trevlig och tillgänglig person och jag hade turen att få köpa några flaskor direkt av honom  -denna gång köpte jag några flaskor Cuvée Olivier (döpt efter hans son). Jag får väl spara flaskorna minst 5 år men det blir högtidligt att öppna dom när det är dags. Du hittar hans Cave på vänster sida strax innan du kommer fram till bron i byn när du kommer söderifrån.

Nu blir det inga fler rapporter från den regniga semestern. men för den som vill ha lite koncentrerad turistinformation så finns här länkar till alla 6 rapporterna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: