Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

onsdag 15 juni 2011

Rapport nr 2 från en regnig semester i södra Frankrike

.... Sen åkte vi till S:t Chinian, centralort i AOC'tPå vägen från Roquebrun kom en regnskur som gav mig möjlighet att ta denna fantastiska bild
över vinodlingarna och bergen:

S:t Chinian är ännu en av ganska sömniga småstäder i Frankrike där livet verkar stå stilla.


När man kör in i staden hamnar man automatiskt vid det långsträckta torget med sina Platanträd. I ena änden ligger den välsorterade vinbutiken Maison des Vins du Saint Chinian. Det är en av de mer välsorterade vinbutiker i Languedoc som i alla fall jag träffat på. Därför kan jag rekommendera ett besök. Här finns kvalitetsviner från så gott som alla större och viktigare Domains som distriktet innehåller.

Självklart handlade vi från Maisons des Vins; Ett prestigevin från Clos Bagatelle samt några viner från andra domainer som vi inte provat förut och som vi lät innehavarinnan välja ut. Ett vin från appellationen måste innehålla Syrah, Grenache och Mourvèrdre till minst 60%.

S:t Chinian har säkert en massa andra kvaliteter men vi har inte kommit längre än till torget mitt i byn. Här finns som sagt många lummiga träd, ett café (så klart) samt en underbar liten park intill. Intill torget finns också en kommunal toalett som är förtjusande helautomatisk och normalt välstädad - bara det är värt en resa.

Slussarna i Beziers
På hemresan passerade vi Les Eclufs i Beziers dvs slussarna alldeles i utkanten av Beziers som lyfter kanalbåtarna i Canal Midi i nio slussar. Härifrån har man också en vacker utsikt mot staden med sin katedral.Det här är en turistfälla men jag tycker man ska försöka besöka slussarna om man kan. Sätt dig vid någon av bänkarna utefter slussarna och njut nån timme av båtarna som passerar. En hel del är vanliga charterbåtar på Canal Midi men en del är privatbåtar som är riktiga husbåtar bebodda av medelålders hippies eller levnadskonstnärer.


Utsikten mot Beziers

Nu blir det inga fler rapporter från den regniga semestern. men för den som vill ha lite koncentrerad turistinformation så finns här länkar till alla 6 rapporterna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: