Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 20 juni 2011

Rapport nr 3 från en regnig semester i sydfrankrike.

Vädret i södra Frankrike?
Man kan inte lita på nåt nuförtiden. Inte på vädret i alla fall. Inte ens i södra Frankrike och inte ens i början av juni.

Utflykter alltså: Ett annat trevligt utflyktsmål är trakterna alldeles i närheten av Beziers. Här finns Canal Midi och här finns små trevliga städer som t ex Serignan.


SERIGNAN
Detta är en av dom trevligare städerna mellan Beziers och havet. Ligger innanför milslånga sanddyner och mitt i ett särpräglat landskap som avsaltats för att tillåta odling, främst vin gissar jag. Här rinner floden l'Orb som tillför sötvatten och möjligggör odling. Staden i sig är en levande och ganska välmående liten commune. Den är inte alls så sömning som många andra franska småstäder men självklart lever den gott på turismen i området. Vad finns det att göra här då. Främst sitta ner vid någon av serveringarna runt stadens centrala torg och gå i dom vindlande gränderna i den vackra lilla staden. När man sitter på serveringen på torget skuggas man av Platanerna - de höga lövrika träden som ger skugga och svalka varma dagar. Stadens mäktiga kyrktorn är ett landmärke som syns milsvida runtomkring. När man åker ur staden norrut passerar man en gammal vacker stenbro där det traditionellt brukar pågå petanque - eller boulespel.


I norra änden av torget med Platanerna finns ett underbart bageri som använder en vedeldad ugn. Det doftar oemotståndligt gott och man bara måste gå in och köpa ett bröd.


När man ändå är i Serignan kan man besöka Vignerons de Serignan. Ett mycket bra vinkollektiv - jag kan bl a rekommendera deras torra muscatvin. Ett riktigt fynd som kan drickas såväl till mat som sällskapsvin. Om jag minns rätt kostar det någonstans mellan 6-8 Euro.
  
Stränderna
Sen har vi givetvis de olika stränderna och dom laguner och Natura 2000 områden som formats bakom dessa med rik tillgång på djur- och växtliv. Detta långa strand sträcker sig hela vägen från Valras Plage i väster och till Cap Agde i öster. 

  

Vendres Plage
Väster om Valras Plage (som är en typisk trist semester-betong-ort) ligger Vendres och Vendres Plage, ytterligare en semesterort med campingplatser. Ett tips är att leta sig fram hit och besöka en av de mera ambitiösa vinodlarna i languedoc - Domaine du Nouveau Monde. Det är lätt att besöka vingården som ligger alldeles på infarten till Vendres Plage på vänster sida. Detta är så långt vägen går egentligen - sen kommer man inte längre västerut utan måste upp på motorvägen för att köra ner till Narbonne Plage. Jag vill verkligen rekommendera ett besök - troligen blir du väl mottagen och kommer att köpa ett antal goda viner med bas av den svårare Mourvèrdre-druvan. 

Website Domaine du Nouveau Monde


"Domaine familial depuis plusieurs générations, le Nouveau Monde se situe entre mer et étang, à 15km au sud ouest de Béziers. Aujourd'hui les 25ha sont partagés entre vignes en Vin de pays d'Oc plantées sur les sables marins et AOC Coteaux du Languedoc "Terrasses de Béziers" sur des graves villafranchiens acides. Les vins du domaine sont authentiques et chaleureux, frais et généreux. Ils se déclinent sur les 3 couleurs et vont du rosé festif estival au grand Mourvédre méridional."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: