Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 10 februari 2014

Languedoc 2013; Etapp 3. Banyuls-Sur-Mer

Den tredje etappen av 2013 års besök på Franska Sydkusten spenderade vi i trakterna nära den spanska gränsen. 

Vi bodde i den charmiga lilla kuststaden Banyuls-Sur -Mer. Alldeles centralt vid torget med utsikt mot stranden. Tidpunkten var i månadsskiftet maj/juni men vi hade otur med vädret som var ovanligt kylslaget och blåsigt. Det gav desto fler tillfällen till utflykter - vilket egentligen var syftet med denna odyssé utefter kustlinjen i Languedoc.

I Banyuls hyrde vi en lägenhet i ett tidigare hotell mitt på torget

Stranden i Banyuls består av småsten (kvällsbild)


Just detta år var det mycket snö kvar på topparnai början av juni

Le village Banyuls-Sur-Mer som ligger i skuggan av Pyrenéerna är en levande och välmående by med mycket turister under högsäsong. Tämligen exklusivt och priser över genomsnittet. Här finns en marknad varje vecka och gott om butiker samt en Supermarché. Med utgångspunkt från Banyuls finns vandringsleder och det var gott om "hikers" i alla åldrar. Det finns en vandringsled som startar här för att sluta först vid Atlantkusten (Haute Ran­donnée Pyrénéenne, HRP).  

Här finns också gott om caféer och restauranger. Allt OK men inga hisnade kulinariska upplevelser. Men vi rekommenderar verkligen ett besök - inte minst för läget mitt vid Purpurkusten som börjar inne i Spanien och sträcker sig en bit in utefter den franska kusten. Med bil når man upp i bergen, in i Spanien ( tex ett besök i Salvadore Dali's hemby - Cadaques) och man har nära till de trevliga grannbyarnz Port Vendres och Collioure. Rapport härifrån kommer i senare inlägg. 

I grannbyn Cerberes, närmast den spanska gränsen, bytte man förr tåg när man färdades mellan Frankrike och Spanien eftersom spårvidderna skiljde sig åt. Cerbere var också en viktig tillflyktsort för spanska frihetskämpar under inbördeskriget i Spanien.

 
Järnvägstrafiken är viktig i Cerberes


Som framgår var Banyuls en trevlig upplevelse. 

Se också övriga inlägg från denna del av resan ( Banyuls, Collioure, Port Vendres, Le Racou, Biquet Plage, Centre Ostréiculture, Leucate)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: