Varför en blogg ö h t ?

Varför en blogg ö h t? Det har blivit en form av inre resande i tid och rum. Att utforska, fantisera och förbereda blir ett sätt att förlänga det goda med att resa. Vårt resande har nu också resulterat i fasta punkter varifrån vårt utforskande kommer att få nya dimensioner. Att blogga ger mig också utrymme att formulera och skriva vilket alltid roat mig. Feedback är tacksamt och det blir roligare om du som läser min blogg hör av dig med kommentarer.

måndag 10 februari 2014

Languedoc 2013; Etapp 3. Utflykter från Banyuls-sur-Mer

Collioure

Här kommer ytterligare ett inlägg från sommarens semestertripp till Franska solkusten - nu har resan gått vidare till Purpurkusten som denna del närmast Spanien kallas.

Två spännande byar nära vårt "basläger" i Banyuls är:
  • Collioure
  • Port Vendres
Den förra är klart exklusivast och känd för sina konstnärer och gallerier. Såväl Picasso som Matisse sägs ha tyckt om staden och gärna målat med den som utgångspunkt. Här kommer några bilder och kommentarer från Collioure.

Byn ligger vackert vid havet nedanför kullarna och är full av turister även på lågsäsong när vi var där i början av juni. Parkerar bilen gör man enklast på väg ner i byn - sväng av till infartsparkeringen som sen ligger bara några steg från "Centre Ville".

Hotel de Ville

Befästningsmurar och torn

Mycket konst av varierande kvalitet


Gott om kaffeserveringar

Jag skulle karaktärisera den lilla staden som ett resmål främst för franska turister och sommarboende. Och samtidigt ganska exklusiv. Människor här är flott klädda och en inte alltför svår slutsats är att huspriser här ligger betydligt över genomsnittet i regionen. 

Utöver konst så är denna by känd för sin ansjovis.(!) Fisket har en lång tradition så det är naturligt att man tar vara på det som havet bjuder - även om inte vi från norden betraktar ansjovis som nån större delikatess.

Här finns befästningsmurar och man förstår att staden behövt försvara sitt utsatta och strategiska hamnläge vid havet. Om man är sugen på bad så går det alldeles utmärkt att bada - bortanför den lilla kyrkan finns en liten fin sandstrand.  

Om Banyuls-Sur-Mer ger ett aktivt intryck - där finns aktiva turister som fotvandrar och folk i hantverkskläder - så ger Collioure ett helt annat och mera mondänt intryck. Här sitter folk still på kaféer och rör sig mycket mer långsamt. 

Istället för att äta lunch bestående av ansjovis i Collioure så reste vi vidare denna dag till Port Vendres för att hitta en restaurang som serverade musslor. Mer om detta i nästa inlägg.....
  
 Se också övriga inlägg från denna del av resan ( Banyuls, Collioure, Port Vendres, Le Racou, Biquet Plage, Centre Ostréiculture, Leucate

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, det är roligare om du som läser vill lämna en kommentar: